Wine night

Τρίτη 8 Μαρτίου – Σπίτι Μαριάννας

i-cook-with-wine-meme

Τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτήν τη ζωή. Έτσι και η βραδιά κρασιού μάλλον καθόλου τυχαία πραγματοποιήθηκε στο σπίτι μου. Άλλη μία αφορμή για αυξημένη κατανάλωση κρασιού λοιπόν, όχι για εμάς… για τις συνταγές φυσικά!


Το μενού

Ορεκτικό:              Μπρουσκέτες με μανιτάρια, χαλούμι και λευκό κρασί

Κυρίως πιάτο:      Κοτόπουλο με πάπρικα & σπανάκι και σάλτσα από λευκό κρασί και θυμάρι

Γλυκό:                    «Μεθυσμένα» brownies με κόκκινο κρασί και cranberries


Μπρουσκέτες με μανιτάρια, χαλούμι και λευκό κρασί

Υλικά 

20160308_220727

  • 350 γρ μανιτάρια σε κύβους
  • 1 μπακέτα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ χαλούμι κομένο σε φέτες
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • λάδι
  • 100 ml λευκό κρασί chardonnay
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο. Αφού μαλακώσουν τα μανιτάρια προσθέτουμε το κρασί και σιγαβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.

Κατά τη διάρκεια που σωτάρονται τα μανιτάρια περνάμε το χαλούμι από μία σχάρα ή ένα καθαρό τηγάνι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι φέτες και από τις δύο μεριές. Κάνουμε το ίδιο και για το ψωμί μέχρι να γίνουν τραγανές οι φέτες.

Φτιάχνουμε τις μπρουσκέτες βάζοντας μία φέτα χαλούμι σε κάθε ψωμί, και καλύπτουμε με το μίγμα μανιταριών. Πασπαλίζουμε με επιπλέον μαϊντανό εάν θέλουμε.

!Small Tip:

  • Βάλτε οπωσδήποτε λεμόνι στο μίγμα με τα μανιτάρια. Προσθέτει περισσότερη νοστιμιά!

Adapted by: amuse-your-bouche.com


Κοτόπουλο με πάπρικα & σπανάκι και σάλτσα από λευκό κρασί και θυμάρι

Υλικά

20160308_222057

  • 2 μεγάλα φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 1/4 φλ. φρέσκα φύλλα θυμάρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. σπανάκι

Εκτέλεση

Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο με μία κ.σ. βούτυρο και στη συνέχεια το γυρίζουμε από την άλλη πευρά και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά αφήνοντάς το να μαγειρευτεί και από την άλλη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το θυμάρι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαγειρευτούν για δύο λεπτά ακόμη ανακατεύοντας το τηγάνι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και σιγοβράζουμε για είκοσι λεπτά. Εάν μειωθούν πολύ τα υγρά αναπληρώνουμε με επιπλέον κρασί αν χρειαστεί.

Στο τέλος ρίχνουμε το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με ρύζι ή κάποιο άλλο συνοδευτικό της επιλογής μας.

!Small Tip:

  • Εμείς προσθέσαμε επιπλέον κρασί στη συνταγή γιατί το κοτόπουλο έβγαινε αρκετά στεγνό.

Adapted by:thekitchenpaper.com


 «Μεθυσμένα» brownies με κόκκινο κρασί και cranberries

Υλικά

20160308_230543

  • 1/4 κούπα αποξηραμένα cranberries
  • 3/4 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1/2 κούπα & 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα βούτυρο
  • 170 γρ. κουβερτούρα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 αυγά
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1/2 κούπα αμύγδαλα ή καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα cranberries στο κρασί για 30 λέπτά έως μία ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μικρό μπωλ και κρατάμε στην άκρη.

Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μπωλ στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά χτυπώντας συνεχώς με ένα μίξερ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κακάο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Στο τέλος προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι, τα cranberries και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά.

Πριν σερβίρουμε αφήνουμε τα brownies να κρυώσουν για 30 τουλάχιστον λεπτά.

!Small Tip:

  • Σερβίρετε με παγωτό βανίλια και θα με θυμηθείτε! Εμείς ελλείψει παγωτού βάλαμε κρέμα γάλακτος και ήταν αρκετά καλή επιλογή.

Adapted by: cookienameddesire.com

Η άποψή μας!

  • Μπρουσκέτες με μανιτάρια, χαλούμι και λευκό κρασί: Πανεύκολο και πεντανόστιμο ορεκτικό. Ιδανικό για συνοδεία κρασιού!
  • Κοτόπουλο με πάπρικα & σπανάκι και σάλτσα από λευκό κρασί και θυμάρι: Μία διαφορετική εκδοχή του κοτόπουλου. Νόστιμο πιάτο αλλά χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.
  • «Μεθυσμένα» brownies με κόκκινο κρασί και cranberries: Εξαιρετικός συνδυασμός τα cranberries με το κόκκινο κρασί. Μας βγήκε όμως λίγο στεγνό και διαλύθηκε στο πιάτο.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s