Βραδιά Λεμόνι

Τρίτη 19 Απριλίου 2016 – Σπίτι Εύας

Επιστρέψαμε! Μπορεί να έχει μπει για τα καλά η άνοιξη, αλλά εμείς τώρα τα καταφέραμε να ανεβάσουμε το πρώτο ποστ του 2016! Μην ανησυχείτε όμως… τα theme nights συνεχίζονται κανονικά και έχουμε μαζέψει πολύ υλικό. Ξεκινάμε με τη βραδιά λεμόνι (η χαρά της Ραλλούς, όπως φαντάζεστε!), η οποία ήταν εξαιρετική! Το αγαπημένο μας λεμονάκι έκανε το θαύμα του, κι εμείς αδειάσαμε πιάτα και κατσαρόλες!


Το μενού

Ορεκτικό:              Ψητά όστρακα με αρωματισμένο βούτυρο και

φρυγανισμένο ψωμί

Σαλάτα:                 Ψητά λαχανικά με σάλτσα aioli με λεμόνι και ρίγανη

Κυρίως πιάτο:      Ταλιατέλες με καπνιστό σολομό και προσούτο

Γλυκό:                    Lemon Pavlova


Ψητά όστρακα με αρωματισμένο βούτυρο και φρυγανισμένο ψωμί

Υλικά 

  • 1/4 κουπ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κ.γ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • μια μπαγκέτα, κομμένη σε διαγώνιες φέτες
  • 1 κιλό μεγάλα όστρακα (πχ γυαλιστερές)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό τα όστρακα και αφήνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ. Απλώνουμε τα όστρακα σε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο για 8-10 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν. Όσα όστρακα δεν ανοίξουν, τα πετάμε. Τα υπόλοιπα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ

Ανακατεύουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, και το ξύσμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε. Αλείφουμε τις φέτες της μπαγκέτας με το μείγμα, τις τοποθετούμε στο ταψί (χωρίς να σκουπίσουμε τους χυμούς από τα όστρακα) και ψήνουμε στο φούρνο για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τις φέτες σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου στο ταψί και το βάζουμε ξανά στο φούρνο μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα όστρακα και σερβίρουμε.

!Small Tips:

  • Όποιος έχει μπάρμπεκιου, μπορεί να το χρησιμοποιήσει αντί για το φούρνο. Απλά βάλτε τα όστρακα σε ένα ταψάκι, τοποθετήστε το πάνω στη σχάρα, καλύψτε το με το καπάκι του μπάρμπεκιου και αφήστε το για 8-10 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα.
  • Μεγάλη προσοχή όταν θα βάλετε τα όστρακα στο φούρνο! Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, έσκασαν μερικά κομματάκια από την εξωτερική στρώση από τα όστρακα. Τα όστρακα ήταν και πάλι νοστιμότατα.

Adapted by: epicurious.com


Ψητά λαχανικά με σάλτσα aioli με λεμόνι και ρίγανη

Υλικά

  • Ψητά λαχανικά: σπαράγγια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες

Για τη σάλτσα aioli:

  • 1 κουπ. μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο σχαροτήγανο και ψήνουμε τα λαχανικά και από τις δυο πλευρές.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμα τα λαχανικά.

!Small Tips:

  • Η original συνταγή προτείνει αγκινάρες και σπαράγγια για λαχανικά. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ό,τι είχαμε διαθέσιμο, δηλαδή ένα ματσάκι σπαράγγια, 2 κολοκυθάκια και 2 μελιτζάνες.

Adapted by: epicurious.com


Ταλιατέλες με καπνιστό σολομό και προσούτο

Υλικά

  • 1 συσκευασία καπνιστό σολομό (περίπου 150 γρ), κομμένος σε λωρίδες
  • 1 πακέτο ταλιατέλες
  • 1 κουπ. κρέμα γάλατος
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • λίγος φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 6 φέτες προσούτο
  • Chili flakes

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο, ξεροψήνουμε το προσούτο και το κόβουμε σε λωρίδες. Ετοιμάζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε το προσούτο, το σολομό, την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, το βασιλικό, τα chili flakes, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.

!Small Tips:

  • Εναλλακτικά, μπορούμε να σοτάρουμε το προσούτο σε ένα τηγάνι με λίγο λαδάκι μέχρι να ξεροψηθεί.

Adapted by: sheknows.com


Lemon Pavlova

Υλικά

  • 6 ασπάδια
  • 375 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2,5 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 3 λεμόνια
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκοι
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 50 γρ. αμυγδαλάκι φιλέ
  • 300 ml κρ. γάλακτος (πλήρης)

Εκτέλεση

Για τη μαρέγκα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια στρογγυλή φόρμα. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν και στη συνέχει προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη κουταλιά-κουταλιά μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή. Πασπαλίζουμε το κορν φλάουρ, ξύσμα από ένα λεμόνι και 2 κ.γ. χυμό λεμόνι και τα ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Βάζουμε τη μαρέγκα στη φόρμα και τη βάζουμε στο φούρνο. Αμέσως χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα. Αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει ελαφρώς.

Για την κρέμα λεμονιού: Ανακατεύουμε τα 2 αυγά, τους 2 κρόκους και τη ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών με τη ζάχαρη, και χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει.

Χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Τοποθετούμε τη μαρέγκα σε μια πιατέλα, απλώνουμε πρώτα την κρέμα λεμονιού, μετά τη σαντιγί και τέλος πασπαλίζουμε με το αμυγδαλάκι.

!Small Tips:

  • Αν δεν προλαβαίνουμε να αφήσουμε τη μαρέγκα να κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά στην πιατέλα που θα την σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε το γλυκό μας έξτρα λεμονάτο, τότε πασπαλίζουμε πάνω-πάνω με ξύσμα λεμονιού.

Adapted by: nigella.com


Η άποψή μας!

  • Ψητά όστρακα με αρωματισμένο βούτυρο και φρυγανισμένο ψωμί: Τα όστρακα είναι αγαπημένο υλικό των theme nights, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται με αρωματικό βούτυρο και φρυγανισμένο ψωμί!
  • Ψητά λαχανικά με σάλτσα aioli με λεμόνι και ρίγανη: Απλά ψητά λαχανικά, με σούπερ λεμονάτη σάλτσα aioli!
  • Ταλιατέλες με καπνιστό σολομό και προσούτο: Μπορεί να ακούγεται περίεργος ο συνδυασμός ψαριού και αλλαντικού, αλλά από γεύση σκίζει!
  • Lemon Pavlova: Πεντανόστιμο γλυκό, που απλά πρέπει να το δοκιμάσετε!


Advertisements

One thought on “Βραδιά Λεμόνι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s