Πορτοκάλι night

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015 – Σπίτι Χριστίνας

Η βραδιά πορτοκάλι ήταν μια έκπληξη… ευχάριστη έκπληξη για αυτό και όλα τα χαμόγελα στη φωτογραφία! Μπορεί το πορτοκάλι να είναι ένα απλό υλικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε διάφορες συνταγές, αλλά αυτή τη φορά έκανε τη διαφορά (κάνει και ρίμα). Muffin με κοτόπουλο για ορεκτικό, γλασαρισμένες μπριζόλες και για το τέλος φθινοπωρινή κρέμα καταλάνα! Και όλα αυτά σε μια βραδιά ορόσημο αλλαγής για τα Foodie Theme Nights…


Το μενού

Ορεκτικό:              Spicy orange chicken charmers

Σαλάτα:                 Σαλάτα σπανάκι με βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Κυρίως πιάτο:      Chipotle orange glazed pork chops

Γλυκό:                    Κρέμα καταλάνα με κανέλα και πορτοκάλι


Spicy orange chicken charmers

Υλικά 

  • 1 κ.γ. λάδι
  • 230γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε κυβάκια
  • 4 μεσαία φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/3 κουπ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. red pepper flakes
  • 1 πακέτο ζύμη για κρουασάν
  • 1 κ.γ. σουσάμι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμυδάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαρμελάδα, τη σόγια, το σκόρδο και τα red pepper flakes. Σιγοψήνουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαγειρευτεί το κοτόπουλο. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για muffin. Ανοίγουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γεμίσουμε 8 θήκες της φόρμας (θέλει αυτοσχεδιασμό και κόψε-ράψε). Γεμίζουμε την κάθε θήκη με 1 κ.σ. γέμιση (ή και λίγο παραπάνω…) και καλύπτουμε με τις άκρες της ζύμης που περισσεύουν. Αλείφουμε με λίγο λάδι ή με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 11-19 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από τη φόρμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά και τα σερβίρουμε.

!Small Tips:

  • Όταν τελειώσετε με τη γέμιση, μην ξεχάσετε να την δοκιμάσετε! Η δικιά μας ήταν αρκετά γλυκιά για τα γούστα μας, οπότε προσθέσαμε έξτρα red pepper flakes και λεμόνι (μετά από πρόταση της Ραλλούς φυσικά!) για να ισορροπήσει.
  • Κόψε-ράψε: Αγοράσαμε τη ζύμη για κρουασάν της Pillsbury, η οποία είναι χαραγμένη σε 6 τριγωνάκια. Αναγκαστικά, πήραμε τα έξι τριγωνάκια, κόβαμε την άκρη με το χέρι και βάζαμε το «μεγάλο κομμάτι ζύμης» στη θήκη της φόρμας. Με τις άκρες που θα περισσέψουν γεμίζουμε 2 ακόμα θήκες της φόρμας. Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να έχετε τόση ζύμη στην κάθε θήκη, ώστε να μπορέσετε να σφραγίσετε το πάνω μέρος των muffin αφού το γεμίσετε.

Adapted by: smuckers.com


Σαλάτα σπανάκι με βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Υλικά

  • 6 φέτες προσούτο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 30 ml ξύδι βαλσάμικο
  • 40 γρ. μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 3/4 κ.σ. αλάτι
  • 3/4 κ.σ. πιπέρι
  • 175 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε το προσούτο σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε καλά στο multi το ξύσμα, το χυμό, το ξύδι, το μέλι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Χωρίς να σταματήσουμε το multi, προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι. Βάζουμε το σπανάκι στη σαλατιέρα, προσθέτουμε το προσούτο και τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.

!Small Tips:

  • Το προσούτο θα είναι αρκετά τραγανό μετά το ψήσιμο στο φούρνο. Μπορείτε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσετε και ωμό.
  • Μπορεί να επαναλαμβανόμαστε (όποιος είναι πιστός ακόλουθος του blog, θα καταλάβει) αλλά επειδή σε δυο από τα τέσσερα κορίτσια δεν αρέσει το ξύδι, η βινεγκρέτ μπορεί να γίνει και με έξτρα λεμονάκι αντί για ξύδι.

Adapted by: foodnetwork.co.uk


Chipotle orange glazed pork chops

Υλικά

  • 2 κ.σ. maple syrup
  • 2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. chipotle
  • 4 χοιρινές μπριζόλες
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το maple syrup, το χυμό και την chipotle. Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις δυο πλευρές της κάθε μπριζόλας. Αλείφουμε την μια πλευρά της κάθε μπριζόλας με τη σάλτσα. Βάζουμε την μπριζόλα στο σχαροτήγανο με την αλειμμένη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αλείφουμε και την άλλη πλευρά, γυρίζουμε τις μπριζόλες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.

!Small Tips:

  • Προσέχουμε πολύ τις μπριζόλες κατά το ψήσιμο! Η μια μπριζόλα από τις δικές μας ήταν αρκετά παραψημένη και σχεδόν δεν τρωγόταν.
  • Ωραίο συνοδευτικό για τις μπριζόλες είναι ο πουρές (όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία). Έχουμε και ωραία συνταγή από την βραδιά Tom Colicchio.

Adapted by: foodnetwork.com


Κρέμα καταλάνα με κανέλα και πορτοκάλι

Υλικά

  • 600 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 3 φλούδες από πορτοκάλι
  • 2 ξυλάκια κανέλας, σπασμένα στη μέση
  • 6 κρόκοι αυγού
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • ζάχαρη για καραμέλωμα

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα ξυλάκια κανέλας και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 30 λεπτά. Σε ένα μπολ, χτυπάμε καλά τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα. Χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε, ρίχνουμε σιγά-σιγά και την κρέμα γάλακτος. Επιστρέφουμε το μίγμα μας στο κατσαρολάκι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε το μίγμα για 15-20 λεπτά (χωρίς να το αφήσουμε να βράσει!) μέχρι να δέσει. Σουρώνουμε το μίγμα, το βάζουμε σε ατομικές φόρμες και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Πασπαλίζουμε την κάθε φόρμα με ζάχαρη και την καραμελώνουμε με φλόγιστρο.

!Small Tips:

  • Η original συνταγή αναφέρει ότι πρέπει να αφήσουμε τις καταλάνα μια νύχτα στο ψυγείο. Όποιος όμως δεν διαβάζει από την προηγούμενη μέρα τις συνταγές του… αναγκαστικά το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι! Εμείς ετοιμάσαμε τις καταλάνα το ίδιο βράδυ (!) και τις βάλαμε στην κατάψυξη με 2-2,5 ώρες. Δεν πρόλαβαν να παγώσουν αρκετά καλά και με το σωστό τρόπο, αλλά τις καταβροχθίσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση.

Adapted by: taste.com.au

Η άποψή μας!

  • Spicy orange chicken charmers: Τα chicken charmers ήταν η έκπληξη της βραδιάς! Πολύ διαφορετικά από τα περισσότερα ορεκτικά που έχουμε δοκιμάσει στις βραδιές μας, κυρίως επειδή ήταν ένα γλυκό, και όχι αλμυρό, ορεκτικό.
  • Σαλάτα σπανάκι με βινεγκρέτ πορτοκαλιού: Κλασσική σαλατούλα, η οποία όπως πάντα είναι απαραίτητη στο μενού μας.
  • Chipotle orange glazed pork chops: Πολύ νόστιμες και γρήγορες μπριζόλες με ωραία σάλτσα με πορτοκάλι και chipotle.
  • Κρέμα καταλάνα με κανέλα και πορτοκάλι: Ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη. Δροσιστικό γλυκό ψυγείου, αλλά με φθινοπωρινή διάθεση από την κανέλα και το πορτοκάλι.


Advertisements

One thought on “Πορτοκάλι night

  1. Α έχω κι εγώ δύο παρατηρήσεις για τις μπριζόλες! Η μια είναι να πάρετε ίδιο πάχος μπριζόλες, αυτός ήταν ο λόγος που κάποιες ψήθηκαν ανόμοια… Επίσης αν κάποιος δεν έχει chipotle (κακώς, είναι υπέροχο) μπορεί να το αντικαταστήσει με καπνιστή πάπρικα. Αυτά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s