Halloween 2015

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015 – Σπίτι Μαριάννας

Happy Halloween

Είναι γνωστό ότι ποτέ δεν θα αφήναμε μια ευκαιρία να μεταλλαχτούμε σε συμμορία τρομακτικών κλόουν (…δηλαδή να κάνουμε τους καραγκιόζηδες) να πάει χαμένη! Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από καλό φαγητό και special guests! Έτσι και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γιορτάσαμε το Halloween, παρέα με τους καλεσμένους μας, την Αμάτα και το Δημήτρη. Μαγειρέψαμε, φάγαμε, ήπιαμε, σκάσαμε και περάσαμε πολύ ωραία!


Το μενού

Ορεκτικό:              Τα φτερά της νυχτερίδας

Σαλάτα:                 Η σαλάτα της σατανικής κολοκύθας

Κυρίως πιάτο:      Θανάσιμο μοσχάρι

Γλυκό:                    Η κολασμένη τάρτα


Τα φτερά της νυχτερίδας

(ή αλλιώς Τραγανές φτερούγες κοτόπουλο στο φούρνο με Lime & Maple Sauce)

Υλικά

Για τις φτερούγες:

  • 1/3 κουπ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη και αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1/4-1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 10 φτερούγες κοτόπουλο

Για την Lime & Maple Sauce:

  • 2/3 κουπ. chili sauce
  • 1/4 κουπ. χυμό lime
  • ξύσμα από 2 lime
  • 3 κ.σ. maple syrup
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένουμε καλά τις φτερούγες και τις στεγνώνουμε με χαρτί. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, την πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το αλάτι, το πιπέρι και το πιπέρι καγιέν. Προσθέτουμε και τις φτερούγες και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν οι φτερούγες γύρω-γύρω. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί και λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε τις φτερούγες στο ταψί και ανακινούμε καλά, ώστε να καλυφθούν οι φτερούγες με το βούτυρο. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Γυρίζουμε τις φτερούγες και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το χυμό lime, το ξύσμα από lime, την chili sauce, το maple syrup, το βούτυρο, το σκόρδο και το πιπέρι καγιέν. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

!Small Tips:

  • Μην ξεχάσετε να αλατίστε τις φτερούγες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Η συνταγή αναφέρει λίγο αλάτι μαζί με το σκόρδο σε σκόνη.
  • Προσέξτε τις φτερούγες κατά το ψήσιμο.
  • Εύκολο υποκατάστατο του maple syrup είναι το μέλι.

Adapted by: food.com (φτερούγες κοτόπουλο) & versesfrommykitchen.com (Lime & Maple Sauce).


Η σαλάτα της σατανικής κολοκύθας

(ή αλλιώς Σαλάτα με κολοκύθα, maple pecans και βινεγκρέτ με κάρυ και σύκο)

Υλικά

  • 350 γρ. σπανάκι ή πράσινη σαλάτα
  • 2/3 κουπ. αποξηραμένα cranberries
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • αλάτι και πιπέρι

Για την κολοκύθα:

  • 3 κουπ. κολοκύθα
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Για τα maple pecans:

  • 2/3 κουπ. καρύδια pecan, κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ. maple syrup
  • 1 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Για τη βινεγκέτ:

  • 1/4 κουπ. μαρμελάδα σύκο
  • 1/3 κουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1/2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.γ. μουστάρδα dijon
  • 1/2 κ.γ. γλυκό κάρυ σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα ταψάκι, βάζουμε το λάδι και την κολοκύθα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε, ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά και ανακατεύουμε ξανά. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς η κολοκύθα. Το αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε τα καρύδια pecan για 3-5 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν καλά. Ρίχνουμε το maple syrup και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά. Απλώνουμε το μίγμα σε όλο το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ακόμα  λεπτά. Βάζουμε τα καρύδια σε ένα πιάτο και αμέσως πασπαλίζουμε με το αλάτι.

Για τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να δέσει η σος.

Βάζουμε τη μισή πρασινάδα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνουμε λίγη βινεγκρέτ, τη μισή κολοκύθα, τα μισά cranberries, και το μισό κατσικίσιο τυρί. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος τη βινεγκρέτ.

!Small Tips:

  • Η κολοκύθα μπορεί να είναι έτοιμη από την προηγούμενη ημέρα.
  • Η σαλάτα κανονικά αναφέρει και κατσικίσιο τυρί, αλλά επειδή στην παρέα έχουμε και κάποιους cheese haters το παραλλείψαμε. Μπορείτε να το προσθέσετε αν θέλετε!

Adapted by: afarmgirlsdabbles.com


Θανάσιμο μοσχάρι

(ή αλλιώς Tangy spiced brisket)

Υλικά

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 1 1/2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/8-1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι
  • 2 κουπ. ζωμό μοσχαριού
  • 1 κουπ. κέτσαπ
  • 1 κουπ. chili sauce
  • 1 κουπ. καστανή ζάχαρη
  • 3,6-4 κιλά στήθος μοσχαριού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να καραμελώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ζωμό, την κέτσαπ, την chili sauce και την καστανή ζάχαρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα πυρέξ, βάζουμε το μοσχάρι, από πάνω τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με τη σος. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3-4 ώρες μέχρι να γίνει πολύ μαλακό. Όταν το μοσχάρι είναι έτοιμο,  το αφήνουμε να κρυώσει καλά για αρκετές ώρες (ή και για μια ώρα ακόμα). Μια ώρα πριν το σερβίρουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Προσεκτικά, βγάζουμε το κρέας από τη σος. Καθαρίζουμε το λίπος όσο μπορούμε και κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες. Επιστρέφουμε προσεκτικά το κρέας στο πυρέξ και με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη σος πάνω στο κρέας. Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.

!Small Tips:

  • Το μοσχάρι μπορεί άνετα να είναι έτοιμο από την προηγούμενη ημέρα.

Adapted by: smittenkitchen.com


Mac n’ Cheese

Ευτυχώς που έχουμε και μακαρόνια

Θα αναρωτιέστε τώρα γιατί το συγκεκριμένο πιάτο δεν βρίσκεται στο μενού στην αρχή του άρθρου. Θα σκέφτεστε ότι μάλλον ήταν λάθος απροσεξίας. Όμως όχι, δεν είναι αυτό. Το μενού όπως είχε διαμορφωθεί από την αρχή είναι αυτό που αναφέρεται παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά η αγαπημένη μας – αλλά φυσική ξανθιά – Μαριάννα, δεν υπολόγισε σωστά τη μετατροπή της ποσότητας του κρέατος, με αποτέλεσμα να πάρει λιγότερο από 1 κιλό (με κόκκαλα και λίπος) κρέας για 6 άτομα. Στο φόβο μας λοιπόν ότι θα πεινάσουμε, έχοντας και 2 καλεσμένους έξτρα, καταφύγαμε σε ένα πιάτο της τελευταίας στιγμής, τα κλασικά mac n’ cheese, τα οποία και διακοσμήσαμε με ζαμπόν για να είναι στο κλίμα της ημέρας.

Επειδή δεν ήταν κομμάτι του αρχικού μενού, δεν θα γράψουμε τη συνταγή (όχι ότι είναι και πολύ δύσκολη βέβαια, μακαρόνια, τυρί, ζαμπόν, κρέμα γάλακτος και στο φούρνο).


Η κολασμένη τάρτα

(ή αλλιώς Dark chocolate salted caramel oreo pie)

Υλικά

  • 1 πακέτο μπισκότα oreo
  • 1 κουπ. βούτυρο
  • 2/3 κουπ. καστανή ζάχαρη
  • 1 1/4 κουπ. κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 340 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Τρίβουμε καλά τα μπισκότα στο multi. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο, λιωμένο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μίγμα σε μια ταρτιέρα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την καστανή ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμα. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και σιγά-σιγά προσθέτουμε 1/4 κουπ. κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει για 15 λεπτά. Ρίχνουμε την καραμέλα πάνω από τα μπισκότα και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 35-40 λεπτά. Σε ένα μπολ, βάζουμε την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε καλά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Περιμένουμε 5 λεπτά περίπου και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε τη σοκολάτα πάνω από την καραμέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά. Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.

!Small Tips:

  • Αν η καραμέλα σας φαίνεται υπερβολικά αραιή μετά την προσθήκη της κρέμας αφήστε τη να βράσει 2-3 λεπτά ακόμα.
  • Μην ξεχάσετε το αλάτι (όπως εμείς από τη λαιμαργία μας)! Μάλλον χρειάζεται για να ισορροπήσει λίγο, γιατί το υπόλοιπο είναι πολύυυυυυ γλυκό.
  • Για να γίνει πιο ελαφρύ – και επειδή ποτέ δεν μπορεί να κάνει ποτέ κακό – μπορείτε να το σερβίρετε και με παγωτό!

Adapted by: kevinandamanda.com

 

 Η άποψή μας!

  • Τα φτερά της νυχτερίδας: Πολύ νόστιμες και τραγανές οι φτερούγες. Η σάλτσα όμως ήταν το κάτι άλλο!!! Τόσο νόστιμη, αρωματική και δροσιστική που την χρησιμοποιήσαμε ακόμα και στα μακαρόνια. Must try!
  • Η σαλάτα της σατανικής κολοκύθας: Ωραία, φθινοπωρινή σαλατούλα.
  • Θανάσιμο μοσχάρι: Το κρέας ήταν πολύ μαλακό και μπορούσες να το κόψεις με το πιρούνι. Η σάλτσα είχε αρκετά έντονη γεύση και γι αυτό δεν φάγαμε μεγάλη ποσότητα. Ο συνοδευτικός πουρές βοήθησε στον να ισορροπήσει το πιάτο.
  • Η κολασμένη τάρτα: Παρόλο που ξεχάσαμε το τελευταίο βήμα τη συνταγής και δεν πασπαλίσαμε με αλάτι, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Σούπερ ο συνδυασμός καραμέλας και σοκολάτας. Δεν είναι γλυκό για χόρταση, μιας και είναι κάπως βαρύ (ειδικά αν έχεις φάει και όλα τα υπόλοιπα πριν).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s