Pistachio night

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 – Σπίτι Εύας

SAMSUNG CSC

Οι βραδιές μας συνεχίζονται με ένα dinner αφιερωμένο στο φιστίκι Αιγίνης. Μια εξαιρετική πρόταση της φίλης Μαριάννας, η οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα φιστίκια Αιγίνης. Αν εξαιρέσουμε τα γνωστά ευτράπελα, πχ την αγορά nuts αντί για pistachios και την τρελή (άκαρπη…) αναζήτηση για τα σωστά φιστίκια μέσα στη νύχτα (ευτυχώς που η Μαριάννα έχει απόθεμα στο σπίτι της), τα φαγητά μας ήταν διαφορετικά και πολύ, πολύ νόστιμα!


Το μενού

Ορεκτικό:              Πρέτσελ παντζαριού με πέστο από φιστίκι Αιγίνης

Σαλάτα:                 Σαλάτα με ρόδι και φιστίκι Αιγίνης

Κυρίως πιάτο:      Κοτόπουλο tagine με φιστίκι Αιγίνης

Γλυκό:                    Σιροπιαστά ρολάκια με φιστίκι Αιγίνης


Πρέτσελ παντζαριού με πέστο από φιστίκι Αιγίνης

Υλικά 

Για το πέστο:

  • 1/2 κουπ. ελαιόλαδο
  • 1/4 κουπ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κουπ. φρέσκο βασιλικό
  • 1/2 κουπ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι

Για τα πρέτσελ:

  • 3/4 κουπ. χλιαρό νερό
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/4 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 2 παντζάρια
  • 2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ξερό θυμάρι
  • 3-4 κουπ. αλεύρι
  • 1 κουπ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 1/2 κουπ. ρικότα
  • 1/2 κουπ. πέστο από φιστίκι Αιγίνης
  • 2/3 κουπ. μαγειρική σόδα
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

Για το πέστο, βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το αφήνουμε στην άκρη.

Με ένα πιρούνι, τρυπάμε αρκετές φορές τα παντζάρια και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο σκεύος με ένα δάχτυλο νερό στον πάτο. Το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων και ψήνουμε (όπως ακριβώς τις πατάτες) μέχρι να μαλακώσουν τα παντζάρια. Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κάνουμε πουρέ. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Το αφήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να αφρίσει ελαφρώς η μαγιά. Προσθέτουμε τον πουρέ, το σκόρδο σε σκόνη και το θυμάρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά, 1 κούπα τη φορά, και ανακατεύουμε. Μόλις βάλουμε τις 3 πρώτες κούπες, αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μίγμα και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να σταματήσει να κολλάει στο μπολ. Βάζουμε το ζυμαράκι σε ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 1 ώρα).

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τη μοτσαρέλα, τη ρικότα και το πέστο σε ένα μπολ. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμαστεί το ζυμαράκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χωρίζουμε το ζυμαράκι σε 8 κομμάτια και τα ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε μερικές κουταλιές από τη γέμιση κατά μήκος, και ενώνουμε τις μεγάλες πλευρές του ορθογωνίου, πιέζοντάς καλά με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν. Για να κάνουμε τις «πλεξούδες», λυγίζουμε το ζυμαράκι στη θέση (σχηματίζοντας ένα U) και πιέζουμε καλά τις άκρες. Διπλώνουμε το ζυμαράκι στη μέση και ταυτόχρονα το στρίβουμε. Τέλος, βάζουμε την ακρούλα μέσα στη «θηλιά» που έχει σχηματιστεί, για να μην ανοίξει. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη μαγειρική σόδα. Βουτάμε τα πρέτσελ στο βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αλείφουμε τα πρέτσελ με λίγο αυγό (χτυπημένο και αραιωμένο με λίγο νερό) και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου.

!Small Tips:

  • Δοκιμάστε το πέστο! Το δικό μας ήταν αρκετά πηχτό και προσθέσαμε λίγο νερό, ώστε να έχει πιο σωστή υφή.
  • Η περιγραφή για το σωστό σχήμα των πρέτσελ είναι λίγο περίεργη. Εμείς απλά τα λυγίσαμε στη μέση και τα στρίψαμε 1 φορά (βγήκαν ελαφρώς κοντόχοντρα, αλλά νοστιμότατα).
  • Ετοιμάστε όλη τη δόση για το πέστο. Χρησιμοποιείστε 1/2 κουπ. στη γέμιση, και σερβίρεται το υπόλοιπο ως dip για τα πρέτσελ.

Σαλάτα με ρόδι και φιστίκι Αιγίνης

Υλικά

  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. ρόδι
  • 200 γρ. πράσινη σαλάτα
  • 3 κ.σ. λάδι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη σαλάτα, το ρόδι και τα φιστίκια Αιγίνης. Αναμιγνύουμε το λεμόνι, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι, και περιχύνουμε τη σαλάτα.


Κοτόπουλο tagine με φιστίκι Αιγίνης

Υλικά

  • 900 γρ κοτόπουλο στήθος, σε λωρίδες
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 600 ml ζωμό κοτόπουλο
  • 2 λεμόνια
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. turmeric
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 50 γρ. φρέσκος κόλινδρος
  • 300 γρ κους κους
  • 3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο σε λίγο λάδι και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό, το λεμόνι, το κύμινο, το τζίντζερ, το turmeric, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα φιστίκια και τον κόλιανδρο και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, προσθέτοντας και το δυόσμο. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα πάνω από το κους κους.

!Small Tips:

  • Αν δεν έχετε turmeric συγκεκριμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιτρινόριζα. Εμείς βάλαμε και λίγη καυτερή πάπρικα, για να είναι πιο έντονη η γεύση.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΡΟΣΟΧΗ! Το κους κους δεν είναι το ζυμαρικό, αλλά αυτό που μοιάζει με πλιγούρι. Το βρήκαμε στα έθνικ προϊόντα στο Βασιλόπουλο.

Σιροπιαστά ρολάκια με φιστίκι Αιγίνης

Υλικά

Για τα ρολάκια:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 φλ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 4 φλ. φιστικόψυχα, ψιλοκοπανισμένη
  • 1 φλ. μπισκότα, τριμμένα
  • 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. ανθόνερο

Για το σιρόπι:

  • 4 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Για τη γέμιση, τρίβουμε τα μπισκότα στο multi μέχρι να γίνουν ψιλή σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη. Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας ανά δύο, το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο και βουτυρώνουμε και τα δύο. Κόβουμε κάθε διπλό φύλλο σε 4 λωρίδες, ίδιου φάρδους. Μοιράζουμε το μίγμα της γέμισης σε κάθε λωρίδα και τυλίγουμε την κάθε μία σε ρολό-φλογέρα. Καθώς τυλίγουμε κατά μήκος, φέρνουμε και τις πλαϊνές άκρες των φύλλων προς το κέντρο για να σφραγίσουμε τη γέμιση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, τοποθετούμε τις φλογέρες και τις βουτυρώνουμε και αυτές. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια μέτρια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού. Τα βράζουμε για 6-7 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό και με μια τρυπητή κουτάλα βουτάμε στο σιρόπι τις φλογέρες. Τις σιροπιάζουμε για 1-2 δευτερόλεπτα, τις στραγγίζουμε σε μια σχάρα και τις μεταφέρουμε σε πιατέλα.

!Small Tips:

  • Το ανθόνερο μπορείτε να το παραλείψετε. Το αποτέλεσμα παραμένει πολύ καλό!
  • Εμείς χρησιμοποιήσαμε μπισκότα digestive.
  • Εναλλακτική μέθοδος για να κάνετε τα ρολάκια (by Ραλλού and Χριστίνα): παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το διπλώνουμε στη μέση. Βουτυρώνουμε στη μέση και από πάνω και το κόβουμε κατά μήκος, σε δυο λωρίδες.

 Η άποψή μας!

  • Πρέτσελ παντζαριού με πέστο από φιστίκι Αιγίνης: Παρά την περίεργη όψη του πρέτσελ, γευστικά ήταν πολύ ωραίο. Σούπερ ο συνδυασμός του πιο γλυκού πρέτσελ με το αλμυρό πέστο!
  • Σαλάτα με ρόδι και φιστίκι Αιγίνης: Κλασσική σαλάτα με βινεγκρέτ λεμονιού, ρόδι και φιστίκι. Σταθερή αξία!
  • Κοτόπουλο tagine με φιστίκι Αιγίνης: Μια συνταγή που θυμίζει Μαρόκο. Εύκολη, γρήγορη και με ιδιαίτερη γεύση από τα πολλά και διάφορα μπαχαρικά. Το κουσκουσάκι του ταιριάζει πολύ! (Και πάλι προσοχή: να μην αγοράσετε το ζυμαρικό.)
  • Σιροπιαστά ρολάκια με φιστίκι Αιγίνης: Δεν έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές σιροπιαστά γλυκά στις βραδιές μας. Τα ρολλάκια ήταν κάτι διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον. Μετά το τέλος της βραδιάς, έφυγαν πακετάκια με ρολάκια και για τα υπόλοιπα σπίτια…


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s