Κρέμα γάλακτος night

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015 – Σπίτι Μαριάννας

Cream being poured into overflowing jug

Αυτήν την εβδομάδα το συστατικό που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε ένα ολόκληρο μενού ήταν η κρέμα γάλακτος. Πολύ εύκολο να συνδυαστεί για να φτιάξουμε πέντε πιάτα αλλά και για να ανεβάσουμε τη χοληστερίνη μας. Ευτυχώς την άλλη εβδομάδα έχει φρουτάκι!


Το μενού

Ορεκτικό:              Creamy chicken queso dip

Σαλάτα:                 Σαλάτα με ψητό καλαμπόκι, καβούρι και σπαράγγια

Κυρίως πιάτο:       Ψαρονέφρι με άσπρη σάλτσα και πράσινο πιπέρι

Γλυκό:                    Πανακότα λεμόνι με σος βατόμουρο


Creamy chicken queso dip

Υλικά 

  • SAMSUNG CSC1 κουπ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 κουπ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουπ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. σκόρδο
  • 650 γρ. κοτόπουλο
  • 1 ζωμό κότας σε 1 3/4 κουπ. νερό
  • 1/2 κουπ. κρέμα γάλακτος
  • 85 γρ. τυρί κρέμα
  • 230 γρ. τυρί που λιώνει
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • νάτσος

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με αλάτι. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά όσο ετοιμάζουμε την υπόλοιπη συνταγή. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ζωμό, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και χαμημώνουμε λίγο τη φωτιά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε να βράζουν όση ώρα ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε στο τηγάνι το τυρί κρέμα και το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. (Κανονικά το μίγμα μας πρέπει να είναι κρεμώδες. Σε περίπτωση που δεν έχει δέσει καλά, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο και το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθούν και  προσθέτουμε λίγο στο μίγμα μας μέχρι να δέσει.) Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σερβίρουμε με τα νάτσος.

!Small Tips:

  • Το βούτυρο με το αλεύρι δε χρειάζονται. Το μίγμα δένει καλά και χωρίς αυτά.
  • Επειδή το κοτόπουλο είναι μάλλον υπέρ αρκετό σε αυτή τη συνταγή, κρατείστε μια μερίδα για φαγητό στη δουλειά. Με ρυζάκι είναι εξαιρετικό!

Σαλάτα με ψητό καλαμπόκι, καβούρι και σπαράγγια

Υλικά

SAMSUNG CSC

  • 4 μικρά καλαμπόκια
  • 1/2 κουπ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουπ. πιπερία, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. εστραγκόν
  • 1 κ.γ. άσπρο ξύδι ή λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 225 γρ. καβουρόψιχα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γκριλ σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Τοποθετούμε τα καλαμπόκια στη σχάρα και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα συχνά, μέχρι να ξεροψηθούν εδώ κι εκεί. Μόλις είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Βάζουμε τα σπαράγγια στη σχάρα και τα ψήνουμε για 3 λεπτά, μέχρι να είναι τραγανά απέξω και μαλακά μέσα. Αφαιρούμε τα σποράκια από τα καλαμπόκια με ένα μαχαίρι και κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια (περίπου 2 εκατοστά). Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, την κρέμα γάλακτος, το εστραγκόν, το ξύδι ή το λεμόνι, το πιπέρι, το αλάτι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και τα σπαράγγια και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε και την καβουρόψιχα και σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή.

!Small Tips:

  • Εμείς χρησιμοποιήσαμε κατεψυγμένο καλαμπόκι, το οποίο απλά ζεστάναμε με χλιαρό νερό.
  • Αντί για καβουρόψιχα, χρησιμοποιήσαμε απομίμηση (!) καβουριού που βρήκαμε στο σούπερ μάρκετ. Δεν ακούγεται πολύ ωραίο, και είναι γεγονός ότι δεν προδιαθέτει για μεγάλη κατανάλωση.
  • Για τη συγκεκριμένη συνταγή ίσως χρειάζεται διπλάσια δόση σως για να είναι πιο ζουμερή η σαλάτα.

Ψαρονέφρι με άσπρη σάλτσα και πράσινο πιπέρι

Υλικά

SAMSUNG CSC

  • 800 γρ ψαρονέφρι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο λιωμένες
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 ζωμό κοτόπουλο (κύβο ή ζελεδάκι)
  • 1 γιαούρτι
  • 2 κ.σ.σόγια
  • 1 κ.σ. κόκκους πράσινο πιπέρι ή ανάμικτα πιπέρια
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και τη σόγια. Κόβουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια περίπου 3 εκατοστά. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο λάδι με λίγο βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ψαρονέφρι γύρω-γύρω. Μόλις ροδίσει καλά το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι χαμηλώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για δύο-τρία λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το πιπέρι. Μόλις μαλακώσει λίγο το σκόρδο προσθέτουμε το ψαρονέφρι, το ζωμό και τη σάλτσα. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Στο τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι, και αν είναι ανάλατο όση σόγια χρειαστεί για να νοστιμέψει. Σερβίρουμε με ρυζάκι.

!Small Tips:

  • Σε περίπτωση που δεν έχετε ψαρονέφρι, αυτή η συνταγή είναι εξαιρετική και με μπιφτέκια. Τα περίφημα μπιφτέκια με πράσινο πιπέρι της μαμάς της Ραλλούς! Αυτή είναι και η συνταγή που παραποιήσαμε για να έχουμε το παραπάνω αποτέλεσμα.
  • Μια ακόμα ιδέα για την παραποίηση της συνταγής της μαμάς της Ραλλούς είναι να προσθέσετε και μανιτάρια. Κάτι το οποίο δεν έγινε τις προάλλες καθ’ ότι ξεχάσαμε να τα βγάλουμε από το ψυγείο!

Πανακότα λεμόνι με σος βατόμουρο

Υλικά

SAMSUNG CSC

Για την πανακότα λεμόνι:

  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος (πλήρης)
  • 100 γρ. γάλα
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. ζελατίνη
  • φλούδα από μισό λεμόνι

Για τη σος βατόμουρο:

  • 3 κουπ. κατεψυγμένα βατόμουρα
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. λικέρ

Εκτέλεση

Πανακότα λεμόνι: Ακολουθούμε τη συναγή της ιταλικής βραδιάς και προσθέτουμε τη φλούδα από το λεμόνι στην κατσαρόλα μαζί με την κρέμα, το γάλα και τη ζάχαρη. Μόλις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε και τη φλούδα.

Σος βατόμουρο: Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με ένα πιρούνι, πιέζουμε καλά τα βατόμουρα, ώστε να γίνουν σαν πουρές και να βγάλουν όλο το ζουμί τους και περνάμε το μίγμα από ένα σουρωτήρι.

!Small Tips:

  • Σε περίπτωση που σας αρέσει το ξίσμα λεμονιού στις συνταγές μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα στο μίγμα με την κρέμα στην κατσαρόλα. Εμείς προτιμήσαμε να βράσουμε τη φλούδα λεμονιού με το μίγμα γιατί δεν είναι όλες φίλες του ξίσματος.

 

 Η άποψή μας!

  • Creamy chicken queso dip: Μαριάννα: Έτσι και έτσι, Υπόλοιπες ομοτράπεζες: Πολύ καλό! Εμένα προσωπικά δε μου άρεσε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο μίγμα τυριών που χρησιμοποιήσαμε. Ισως απλά gouda να ήταν καλύτερο. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε σκέτα nachos και όχι με κάποια γεύση, γιατί επισκιάζουν τη γεύση του πιάτου.
  • Σαλάτα με καλαμπόκι, καβούρι και σπαράγγια: Καλαμπόκι και σπαράγγια = καλό! αν προσθέσουμε και το καβούρι ο συνδυασμός αποδεικνύεται απογοητευτικός. Είναι ένα πιάτο που δε μας άρεσε καθώς τα υλικά δεν ταιριάζουν μεταξύ τους γευστικά.
  • Ψαρονέφρι με άσπρη σάλτσα και πράσινο πιπέρι: ΕΓΓΥΗΣΗ! Αυτή η συνταγή είναι αγαπημένη μας είτε γίνεται με ψαρονέφρι είτε με μπιφτέκια.
  • Πανακότα λεμόνι με σος βατόμουρο: Πολύ νόστιμη και διαφορετική η πανακότα λεμόνι που συνδυάζεται υπέροχα με το βατόμουρο.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s