Bacon night με το Χρήστο!

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015 – Σπίτι Ραλλούς

Η νέα σεζόν ξεκίνησε, και πολύ πληθωρικά μάλιστα: Οι τέσσερις foodies, ο νικητής του τεράστιου διαγωνισμού μας ο Χρήστος, και λίγο λιγότερο από ενάμισι κιλό μπέικον κάναμε μια βραδιά/χοιρο-γενοκτονία! Το πρώτο secret ingredient δε θέλει συστάσεις, δεν υπάρχει κανείς που να μην αγαπάει το μπέικον. Ο Χρήστος όμως το πάει ένα βήμα παραπέρα, το λατρεύει με θρησκευτική ευλάβεια και ήθελε να το φάει σε σαλάτα, ορεκτικό, κυρίως και γλυκό!! Έτσι κι έγινε…


Το μενού

Ορεκτικό:              Ατομικές quiche με μπέικον και τυρί

Σαλάτα:                 Πράσινη σαλάτα με μπέικον και μαγιονέζα βασιλικού

Κυρίως πιάτο:       Bacon cheeseburger γεμιστό, με χειροποίητα ψωμάκια

Γλυκό:                    French toast με μερέντα και μπέικον


Ατομικές quiche με μπέικον και τυρί

Υλικά

  • 300 γρ σφολιάτα
  • 220 γρ τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 5 φέτες μπέικον
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τηγανίζουμε το μπέικον, το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και το κόβουμε σε κομματάκια. Βουτυρώνουμε μία φόρμα για μάφιν (αν δεν έχουμε, η δουλειά γίνεται και σε φορμάκια για σουφλέ ή κάτι τέτοιο -12 ατομικά ή αλλιώς μία μεγάλη φόρμα. Άγνωστο πόσο θα πάρει στο ψήσιμο για τη μεγάλη όμως…). Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα, τα αυγά και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε μέσα το τυρί, το κρεμμυδάκι, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κόβουμε τη σφολιάτα σε κυκλάκια, τα εφαρμόζουμε στα φορμάκια και μοιράζουμε μέσα το μπέικον. Γεμίζουμε με το μείγμα του τυριού και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια!

!Small Tips:

  • Δεν παραγεμίζουμε τα φορμάκια με το μείγμα του τυριού γιατί θα ξεχειλίσουν στο ψήσιμο.
  • Εμείς χρησιμοποιήσαμε μείγμα κίτρινων τυριών, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό!
  • Τα ταρτάκια τρώγονται ωραιότατα και την επόμενη μέρα. Αααν περισσέψουν βέβαια!

Πράσινη σαλάτα με μπέικον και μαγιονέζα βασιλικού

Υλικά

  • 1 μικρό μαρούλι ή 1 έτοιμη πράσινη σαλάτα
  • 200 γρ μπέικον
  • 1/2 φλ μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. ξύδι ή λεμόνι
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 4 φέτες ψωμί
  • 1 φλ. ντοματάκια

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε το μπέικον, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια. Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγανάκι να ροδίσει από όλες τις μεριές (ναι ναι, σπιτικό κρουτόν). Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το λεμόνι ή το ξύδι και το βασιλικό. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το μαρούλι, τα ντοματάκια, το μπέικον και τα κρουτόν και ανακατεύουμε με όση σως θέλουμε!

!Small Tips:

  • Για πιο λάιτ εκδοχή μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή μαγιονέζα με γιαούρτι. Αν και λάιτ εκδοχή στη βραδιά μπέικον είναι ανέκδοτο!!!
  • Πριν ψήσουμε τα κρουτόν τα πασπαλίσαμε και με λίγο σκόρδο σκόνη. Πολύ καλή προσθήκη!
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε iceberg αντί για μαρούλι (αν και δεν έχει ακόμα ξημερώσει η μέρα που δεν έχουμε προτιμήσει έτοιμη-πλυμένη-ανάμικτη σαλάτα σε θεματική βραδιά τεσσάρων πιάτων!) και ντομάτα σε κομμάτια αντί για ντοματάκια.

Bacon cheeseburger γεμιστό, με χειροποίητα ψωμάκια

Υλικά

  • 600 γρ μοσχαρίσιο κιμά με αρκετό λίπος
  • 30 (!!!) φέτες μπέικον
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα
  • Ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι
  • Μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι

Για 6 ψωμάκια:

  • 1/2 φλ γάλα
  • 1/4 φλ νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρ0
  • 2 και 1/4 φλ αλεύρι
  • 1/2 πακετάκι μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 3/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

Για τα ψωμάκια:

Σε ένα κατσαρολάκι (ή σε ένα μπολ στα μικροκύματα) ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε λιγάκι το αυγό και ρίχνουμε το μισό στο μείγμα. Χύνουμε και το γάλα και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμαράκι που λιγάκι κολλάει, αλλά μπορούμε να το πλάσουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι μέρη, πλάθουμε μικρούτσικα πατικωτά μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα με κάμποση απόσταση μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 με 35 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Αλείφουμε τα (αρκετά φουσκωμένα πια) ψωμάκια με το υπόλοιπο αυγό, και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ωραία απ’ έξω. Έτοιμα!

Για τα μπιφτέκια:

Χωρίζουμε τον κιμά στα έξι. Κόβουμε το τυρί σε φέτες και ψήνουμε το μπέικον (είτε στο τηγάνι, είτε στο φούρνο → δες τα tips!). Κάθε κομμάτι κιμά το κόβουμε στη μέση και το πατικώνουμε για να κάνουμε δύο πολύ λεπτά μπιφτέκια. Βάζουμε ανάμεσά τους μια φέτα τυρί και κλείνουμε καλά τα πλάγια φτιάχνοντας ένα ωραίο, παχουλό μπιφτέκι. Φτιάχνουμε έτσι και τα έξι γεμιστά μπιφτέκια, και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά (ΠΟΛΥ καλά όμως) απ έξω. Ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο πάρα πολύ καλά (ή και κανονικό τηγάνι αν δεν έχουμε) και όταν κάψει βάζουμε πάνω τα μπιφτέκια, όσα παίρνει χωρίς να τα στριμώξουμε. Όταν καψαλιστεί ωραία η μία μεριά τα γυρνάμε και από την άλλη. Αν κάποιος θέλει το μπιφτέκι του πολύ ψημένο μπορεί στο τέλος να κλείσει το μάτι και να σκεπάσει για λίγο το τηγάνι για να ψηθούν κι άλλο. Αλλά μην το κάνετε, δε χρειάζεται καθόλου!!!! Σερβίρουμε όπως μας αρέσει.

!Small Tips:

  • Για έξτρα μπέικον σε κάθε μπουκιά αντί να βάλουμε τις φέτες πάνω από το μπιφτέκι με τον κλασικό τρόπο κάναμε μπέικον-πλέγμα! Τρεις φέτες οριζόντια και δύο κάθετα πλεγμένες εναλλάξ, όπως στη φωτογραφία κάτω-κάτω. Ωραίο, αλλά αν βιάζεσαι δεν αξίζει και τόσο τον κόπο.. Ψήνουμε όπως περιγράφεται στη συνταγή του γλυκού.
  • Προφανώς και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα ψωμάκια για το μπέργκερ μας. Αλλά αν υπάρχει κουζινομηχανή να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και είναι έτοιμα σε λιγότερο από μία ώρα!
  • Αν η ζύμη για τα ψωμάκια κολλάει πάρα πολύ προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Κάπως με το μάτι!
  • Μπορούμε αντί να γεμίσουμε τα μπιφτέκια να βάλουμε το τυρί από πάνω. Γευστικά δεν κάνει καμιά τρελή διαφορά…
  • Αντί για μοτσαρέλα θα ήταν ωραίο και κάποιο πιο έντονο τυρί, που πάλι να λιώνει εύκολα. Τσένταρ κανέις?
  • Εμείς βάλαμε τα κλασσικά: μαρούλι-ντομάτα-κρεμμύδι, κέτσαπ-μουστάρδα-μαγιονέζα. Αλλά μπέργκερ είναι, οι επιλογές είναι ατελείωτες!

French toast με μερέντα και μπέικον

Υλικά

  • 10 φέτες τσουρέκι
  • 10 φέτες μπέικον
  • 10 κ.σ. μερέντα
  • 3 αυγά
  • 1/2 φλ κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ γάλα
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • Κανέλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Maple syrup για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε ένα ταψάκι με αλουμινόχαρτο, απλώνουμε τις φέτες μπέικον και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Απλώνουμε μία κουταλιά μερέντα σε κάθε φέτα τσουρέκι, βάζουμε δύο φέτες μπέικον σε μικρά κομμάτια, και κάνουμε πέντε σάντουιτς. Σε ένα πυρέξ ή σε ρηχό και πλατύ μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει. Βουτάμε τα σάντουιτς-τσουρέκι στο μείγμα με το αβγό και αφήνουμε για ένα λεπτό να ρουφήξει, γυρνάμε να ρουφήξει και από την άλλη και κρατάμε για λίγο στον αέρα να στάξει το περιττό. Τα βάζουμε 2-2 ή 3-3 στο τηγάνι να ροδίσουν για 3-4 λεπτά από κάθε μεριά. Σερβίρουμε ζεστό, περιχυμένο με maple syrup.

!Small Tips:

  • Μη σας τρομάζει η σκέψη, το μπέικον απλά προσθέτει μια κάπως αλμυρή και καπνιστή γεύση, δεν είναι αηδία!
  • Αν δεν έχουμε maple syrup μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη άχνη, μέλι ή και τίποτα, είναι γλυκό και από μόνο του!

 


 Η άποψή μας!

  • Ατομικές quiche με μπέικον και τυρί: Πολύ εύκολο και νόστιμο ορεκτικό. Άρεσε σε όλους και πήρε πολύ λίγο χρόνο.
  • Πράσινη σαλάτα με μπέικον και μαγιονέζα βασιλικού: Ωραία, κλασσική σαλάτα, η σως έκανε τη διαφορά.
  • Bacon cheeseburger γεμιστό, με χειροποίητα ψωμάκια: Τα μπέργκερ ποτέ δεν απογοητεύουν. Πολύ ωραία τα ψωμάκια και πολύ νόστιμο το μπιφτέκι κι ας φαίνεται σκέτος κιμάς.
  • French toast με μερέντα και μπέικον: Εδώ η παρέα διχάστηκε: η Μαριάννα ενθουσιάστηκε, η Εύα άφησε το μισό. Ήταν σίγουρα καλύτερο απ ότι ακούγεται, αλλά μετά και απ’ όλα τα προηγούμενα ήταν λιγάκι too much!

Εμπρός Χρήστο! Περιμένουμε και τη δική σου αξιολόγηση στα σχόλια!!



Advertisements

5 thoughts on “Bacon night με το Χρήστο!

  1. Ο/Η Γιάννης Περρωτής λέει:

    Παλαιότερα όσοι δεν μπορούσαν να πιουν το κρασί τους σκέτο, το μόλυναν με μήλο ή ποιο σωστά, μόλυναν το μήλο με το άσχημο κρασί τους. Ο Χρήστος μόλυνε το κρασί του με μπέικον ή ήταν το κρασί τόσο κακής ποιότητας που το ενίσχυσε με καπνιστή γεύση λίπους ώστε να γίνει και fume και «λιπαρό»;;

    Μου αρέσει!

    • Ήταν ένα αξιοπρεπέστατο sauvignon blanc (ευάμπελος γη), και δε μολύνθηκε έτσι εύκολα από τη μπέικον-διακόσμηση. Φυσικά για να μην προσβάλουμε κανέναν με τα κάπως-λιγότερο-από-εξαιρετικά κρασιά μας δεχόμαστε δωρεές τόσο σε κρασιά όσο και σε δωροκάρτες από κάβα ή οινοποιείο!

      Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Χρήστος λέει:

    Ήρθε λοιπόν η ώρα του δικού μου σχολίου για την βραδιά bacon. Σαν guest of honor οφείλω να πω ότι τα κορίτσια με υποδέχθηκαν με χαρά και με εντάξανε στην όμορφη παρέα τους.
    Άκουγα και διάβαζα για αυτές τις βραδιές – πόσο ωραία ήταν τα φαγητά , πόσο είχαν σκάσει από το φαΐ, πόσο είχαν πιει – και περίμενα την μεγάλη κρεπάλη. Προς έκπληξή μου εγώ ήμουν αυτός που έπινε (όσοι με ξέρουν καταλαβαίνουν) και όλο έλεγαν πόσο βαρεία είναι τα φαγητά και θα σκάσουμε (δεν σκάσαμε). Να μου πεις εσύ είσαι προπονημένος στο bacon, δεν μπορείς να περιμένεις το ίδιο και από τους άλλους χεχε.
    Τώρα για τα φαγητά. Το ορεκτικό ήταν πολύ ωραίο χωρίς να έχει έντονη γεύση από το bacon και πραγματικά αν δεν είχαμε και άλλα να φάμε θα μπορούσα να τσακίσω 3-4 άνετα. Η σαλάτα ήταν πολύ καλή και το λέω εγώ που δεν τρώω σαλάτες, η οποία και πάλι δεν έπηζε από baconila και σε προετοίμαζε για το επόμενο. Τώρα το burger – γενικά το να μην πετύχεις ένα burger είναι δύσκολο και δεν πρέπει να υπάρχουν πολύ εκεί έξω που να μην τους αρέσει (ναι σίγουρα κάποιοι θα είναι που θα λένε ότι δεν τρώνε και σουβλάκια) – τα custom made ψωμάκια ήτανε πολύ καλά και μεγάλα σε σχέση με του εμπορίου για να χωράνε το big burger μέσα τους. Το burger με την Μοτσαρέλα ήταν πολύ γευστικό αν και δεν το προλάβαμε και είχε κρυώσει λίγο το τυρί μέσα και φυσικά το bacon-πλέγμα ήταν αυτό που του έδινε αυτή την γαμάτη γεύση. Κατά τα άλλα ήταν build to order με τον καθένα να βάζει τις σάλτσες και τα έξτρα που του αρέσουν. Όσο για το γλυκό τα λόγια περιττεύουν – bacon , Nutella και τσουρεκάκι όλα μαζί μας αφήνουν μια γλυκοαλμυρή γεύση για να κλείσεις το “light” δείπνο σου.
    Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά με φαγητό , ας πούμε ποτό και βαθυστόχαστες συζητήσεις.

    Αρέσει σε 2 άτομα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s