Βραδιά Jamie Oliver

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 – Σπίτι Μαριάννας

Jamie Oliver

Η προτελευταία βραδιά της τρίτης χρονιάς theme nights είναι αφιερωμένη στον Jamie Oliver, τον αγαπημένο της Χριστίνας. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές. Δεν το περιμέναμε, αλλά η αλήθεια είναι ο γλυκός, ψευδούλης Jamie μας απογοήτευσε με τις συνταγές του (αν και στο παρελθόν μας έχει ανταμείψει βέβαια). Ωραία την τρως τη μακαρονάδα πιο πάνω Jamie, η καρμπονάρα με το σκουμπρί όμως ήταν ψιλοχάλια – ας είμαστε ειλικρινείς!


Το μενού

Ορεκτικό:              Ψωμάκια με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα και horseradish

Σαλάτα:                 Μοτσαρέλα, μέντα, ροδάκινο και προσούτο

Κυρίως πιάτο:      Καρμπονάρα με καπνιστό σκουμπρί

Γλυκό:                    Retro arctic roll


Ψωμάκια με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα και horseradish

Υλικά 

  • 300 γρ. καπνιστό σολομό
  • ½ κ.γ horseradish σε κρέμα
  • 1 πακέτο τυρί κρέμα
  • ψωμί ciabatta σε φέτες
  • ½ ματσάκι κάρδαμο (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμός λεμόνι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε την ciabatta σε φέτες και ψήνουμε για λίγο στο φούρνο και όταν τραγανίσουν ρίχνουμε ελαιόλαδο και απλώνουμε τις φέτες του καπνιστού σολομού. Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με λίγο κρέμα horseradish, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι και βάζουμε μια κουταλιά (ή όσο μας αρέσει) πάνω από τη φέτα με το σολομό. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, λεμόνι και κάρδαμο σαν τελευταία πινελιά.

!Small Tips:

  • Το horseradish λογικά θα δίνει ένα πιπεράτο και πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, οπότε μην το παραλείψετε.
  • Σε περίπτωση όμως που δε βρίσκετε horseradish, (ή δεν ξέρετε καν τί είναι βρε αδερφε, όπως εγώ) μπορείτε να ψιλοκόψετε φρέσκο κρεμμυδάκι στο τυρί κρέμα για νοστιμιά.
  • Εάν σας τελειώσει το τυρί κρέμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο στο ψωμί για να συνοδέψετε το σολομό.

Σαλάτα με μοτσαρέλα, μέντα, ροδάκινο και προσούτο

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 1 σαλάτα πράσινη
  • 1 ώριμο ροδάκινο
  • 1 πακέτο προσούτο
  • 1 ματσάκι μέντα
  • 1 μπαλάκι μοτσαρέλα
  • ελαιόλαδο
  • χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Κόβουμε το ροδάκινο σε κομματάκια και τη μοτσαρέλα σε λεπτές ροδέλες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Ναι είναι τόσο απλό!


Καρμπονάρα με καπνιστό σκουμπρί

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 500 γρ. πέννες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 130 γρ. φιλέτο σκουμπρί χωρίς κόκκαλα
  • λάδι
  • 2 αυγά
  • 100ml γάλα
  • 40 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, και κρατάμε ένα φλ. από το νερό. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα και την παρμεζάνα. Καθαρίζουμε το κολοκυθάκι και το κόβουμε σε χοντρές λωρίδες πάχους 1εκ. (όπως είναι οι πέννες περίπου). Κόβουμε το σκουμπρί σε κομμάτια πάχους 1εκ. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι, και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις περάσουν 5 λεπτά, προθέτουμε το δεντρολίβανο και το σκουμπρί και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις πένες στο τηγάνι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο νερό από τις πέννες για να μειωθεί λίγο η θερμοκρασία. Αμέσως, προσθέτουμε το μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πάει παντού.

!Small Tips:

  • Η συνταγή χρειάζεται αρκετά περισσότερη παρμεζάνα για να πάρει γεύση και μπόλικο πιπέρι.

Retro arctic roll

ΥλικάSAMSUNG CSC

Για το παντεσπάνι:  

  • 3 αυγά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. αλεύρι
  • λίγο βούτυρο
  • 1 κ.σ. κακάο

Για τη γέμιση:

  • 350 γρ. παγωτό βανίλια
  • 350 γρ. παγωτό σοκολάτα
  • 300 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • 1 σακουλάκι Maltesers, χοντροκομμένα

Για το σερβίρισμα:

  • 200 γρ. φράουλες
  • χυμό από 1/4 λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη και το τοποθετούμε στο ψυγείο ώστε να μαλακώσει. Βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ενσωματώνουμε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε και αυτό. Ρίχνουμε στο ταψί το μισό μίγμα. Βάζουμε στο υπόλοιπο μίγμα το κακάο, το ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο ταψί. Χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι και με τη μύτη του κάνουμε κινήσεις «S» έτσι ώστε να αναμίξουμε ελαφρώς τα δυο μίγματα. Βάζουμε το ταξί στο φούρνο και το ψήνουμε για 12-15 λεπτά.

Βουτυρώνουμε ένα άλλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιμο το παντεσπάνι, το βγάζουμε από το φούρνο και αμέσως το αναποδογυρίζουμε πάνω στο δεύτερο αντικολλητικό χαρτί. Αφαιρούμε το (πρώτο) αντικολλητικό χαρτί από τον πάτο. Όσο το παντεσπάνι είναι ακόμα ζεστό, το τυλίγουμε σε ρολό (μαζί με το δεύτερο αντικολλητικό χαρτί) και το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.

Μόλις κρυώσει, το ανοίγουμε απαλά και το αλείφουμε με τη μισή μαρμελάδα. Πάνω από τη μαρμελάδα, βάζουμε μεγάλες κουταλιές παγωτό βανίλια και σοκολάτα. Προσέχουμε να αφήσουμε περιθώριο 5-6 εκ. από την κάθε πλευρά για να μην χυθεί το μίγμα κατά το τύλιγμα. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι, βάζουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα ανάμεσα στο παγωτό και πασπαλίζουμε τα Maltesers. Παίρνουμε μια σπάτουλα και πιέζουμε τη γέμιση, ώστε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη πάνω στο παντεσπάνι.

Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Το βγάζουμε από το ψυγείο 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε για να μπορούμε να το κόψουμε εύκολα. Σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες και μερικές σταγόνες λεμόνι.

!Small Tips:

  • Ισως αντί για λαδόχαρτο θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μία βρεγμένη πετσέτα για να τυλίξουμε το παντεσπάνι, προκειμένου να διατηρηθεί υγρό και να μη σπάσει, όπως συνέβη σε εμάς. Η γιαγιά της Ραλλούς χρησιμοποιούσε αυτή τη μέθοδο και είχε τα καλύτερα αποτελέσματα!
  • Επειδή το αποτέλεσμα είναι αρκετά γλυκό, ίσως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ή και καθόλου μαρμελάδα.

Η άποψή μας!

  • Ψωμάκια με καπνιστό σολωμό, τυρί κρέμα και horseradish: Ίσως το horseradish τα έκανε πιο ενδιαφέροντα, ωστόσο τα τιμήσαμε δεόντως!
  • Σαλάτα με μοτσαρέλα, μέντα, ροδάκινο και προσούτο: Η μέντα και το ροδάκινο είναι εξαιρετικός συνδυασμός. Ισως να χρειαζόταν περισσότερο dressing η σαλάτα, ωστόσο ήταν πολύ νόστιμη.
  • Carbonara με καπνιστό σκουμπρί: Στη Χριστίνα άρεσε, στις υπόλοιπες όχι. Αδιάφορο πιάτο.
  • Retro arctic roll: Ο συνδυασμός μαρμελάδας-παγωτού-Maltesers ήταν υπερβολικά γλυκός και λιγωτικός. Η εκτέλεσή μας έπασχε! Ένα γλυκό που θέλει σοβαρές παρεμβάσεις για να γίνει καλύτερο…

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s