Βραδιά Βέφα Αλεξιάδου

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 – Σπίτι Χριστίνας

SAMSUNG CSC

 Η γνωστή σε όλους μας κυρία Βέφα. Είτε είσαι οπαδός των συνταγών της, είτε όχι, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις τη συμβολή της. Η Γενοβέφα Οδυσσέα Βούλγαρη, όπως είναι το πλήρες ονόμά της (Αλεξιάδης είναι ο άντρας της), σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έπειτα συνέχισε με σπουδές στο εξωτερικό στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και στη σύγχρονη μαγειρική τέχνη. Στα σπίτια μας όμως μπήκε ως η κυρία Βέφα, η οποία μεσουρανούσε σε εκπομπές μαγειρικής, αλλά και γρόφοντας βιβλία, την εποχή που το σπορ ακόμα δεν ήταν τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Έχει ταυτίσει το όνομά της, με τη μέση ελληνίδα μαγείρισσα και ιδιαίτερα παλαιότερα όλο και κάποιο βιβλίο της με συνταγές θα έβρισκες στα ελληνικά σπίτια. Έτσι έγινε και στο δικό μου σπίτι, όπου η μαμά μου επί χρόνια μάζευε βιβλία της Βέφας, από τα οποία και τελικά εμπνευστήκαμε για να δοκιμάσουμε τις συνταγές που περιγράφονται παρακάτω. Τα αποτελέσματα; Αν και στην αρχή ήμασταν επιφυλακτικές, η κυρία Βέφα μας άφησε θετικές εντυπώσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν απέκτησε τυχαία το όνομά της.

Το μενού

Ορεκτικό:              Κρέπες με σπανάκι και προσόυτο

Κυρίως πιάτο:      Χοιρινό με δαμάσκηνα

Γλυκό:                    Lemon silk pie με κεράσια


Κρέπες να σπανάκι και προσόυτο

Υλικάoutput_rzchHj

  • 12 κρέπες
  • 1 κούπα σάλτσα ντομάτας
  • 1/4 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 12 λεπτές φέτες προσούτο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 35γρ κουκουνάρι ψημένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 250γρ σπανάκι
  • 250γρ ρικότα
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
  • λίγο ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τις κρέπες σε αντικολλητικό τηγάνι. Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα όποια υγρά του. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά. Χτυπάμε τη ρικότα μαζί με τα αυγά στο μίξερ, ρίχνουμε λίγο λάδι στο μείγμα, τη ρίγανη και το βασιλικό. Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα με το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Γεμίζουμε τις κρέπες. Ανοίγουμε μία μία τις κρέπες, βάζουμε από μία φέτα προσούτο, καλύπτουμε με μια στρώση από το μείγμα με τη ρικότα και τις τυλίγουμε σε ρολάκια. Βάζουμε τις κρέπες σε πυρέξ τη μία δίπλα στην άλλη, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας και την παρμεζάνα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Σάλτσα ντομάτας

Η συνταγή που χρησιμοποιήσαμε εμείς για τη σάλτσα ντομάτας είναι αρκετά απλή αλλά ήταν πολύ νόστιμη. Σωτάρουμε κρεμμυδάκι και σκόρδο, ρίχνουμε ντομάτα στον τρίφτη και λίγο νερό, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο μπαλσάμικο ξύδι και βράζουμε.

Ζύμη για τις κρέπες

Επειδή δεν υπήρχε από την κυρία Βέφα συνταγή για τη ζύμη των κρεπών, παραθέτουμε τη δικιά μας. Χρειαζόμαστε 1 αυγό, 1,5 κουπ. αλεύρι και 2,5 κουπ. γάλα. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας με το μίξερ. Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, λιώνουμε λίγο βούτυρο (για να μην κολλήσει η κρέπα) σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μια δόση από το μίγμα μας (εμείς χρησιμοποιήσαμε μια κουτάλα της σούπας για μετρητή) και περιμένουμε να ροδίσει από τη μια πλευρά. Τη γυρίζουμε (χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή στον αέρα, αν μπορούμε…) και περιμένουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε ξανά την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας.

!Small Tips:

  • Το προσούτο δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανές στη συνταγή. Οπότε αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο ζαμπόν για φθηνότερη επιλογή, ή ακόμα και να το παραλλείψετε εντελώς.
  • Εμείς  βάλαμε αρκετά παραπάνω από μία κούπα σάλτσα ντομάτας και 1/4 τριμμένη παρμεζάνα.  Το νόημα είναι να καλυφθούν οι κρέπες ώστε να ψηθούν καλύτερα.
  • Επειδή η ρικότα είναι εντελώς ανάλατο τυρί, μπορούμε να βάλουμε λίγο αλάτι ή λίγο παρμεζάνα μέσα στο μείγμα ρικότα-σπανάκι με το οποίο θα γεμίσουμε τις κρέπες.

Χοιρινό με δαμάσκηνα

Υλικά

SAMSUNG CSC


  • 1/3 κούπα βούτυρο
  • 1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι κομμένο σε ροδέλες
  • 1/2 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1/2 κούπα ζωμό κρέατος
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1/4 δαμάσκηνα ξερεά χωρίς κουκούτσι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρέας στο βούτυρο μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1′. Προσθέτουμε το ζωμό κρέατος, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τα δαμάσκηνα. Σιγοβράζουμε μέχρι να φουσκώσουν και η σάλτσα να μείνει λίγη και σχετικά πηχτή. Ξαναρίχνουμε μέσα το κρέας για να ζεσταθεί και σερβίρουμε με πουρέ.

!Small Tips:

  • Εμείς  επειδή δεν θέλαμε να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, ρίξαμε τα δαμάσκηνα στη σάλτσα χωρίς να βγάλουμε το κρέας. Το αποτέλεσμα ήταν μια χαρά!
  • Αν θέλουμε να έχουμε λίγο περισσότερη σαλτσούλα, μπορούμε πριν εξατμιστεί να τη δέσουμε ελαφρώς με νερό και αλεύρι!

Lemon silk pie με κεράσια

Υλικά

SAMSUNG CSC

Για τη γέμιση

  • Μια δόση τάρτα μπισκότου
  • 1 κουτί ζελέ λεμόνι
  • 3/4 κούπας βραστό νερό
  • 200γρ cream cheese
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
  • 1 κουτί σάλτσα από κεράσια

Για την τάρτα μπισκότου

  • 1,5 κούπα μπισκότα πτι-μπερ ή digestive αλεσμένα
  • 1/3 κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1/4 κούπα ζάχαρη
  • μισό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη τάρτα μπισκότου ανακατεύοντας όλα τα υλικά και τη στρώνουμε στον πάτο και στα τοιχώματα βουτυρωμένου ταψιού διαμέτρου 25εκ. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 8′. Διαλύουμε το ζελέ στο βραστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να δέσει. Σ’ ένα μπώλ χτυπάμε το cream cheese μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε μέσα το ζελέ σιγά σιγά χτυπώντας παράλληλα για να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε την περισσότερη σαντιγύ στο μείγμα (κρατάμε λίγη για το γαρνίρισμα). Μόλις  κρυώσει η τάρτα μπισκότου, απλώνουμε το μείγμα του cream cheese και βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες να παγώσει. Αφαιρούμε από το ψυγείο. Με κορνέ δημιουργούμε ροζέτες από σαντιγύ στην περιφέρεια της τάρτας. Απλώνουμε τη σάλτσα από τα κεράσια στο κέντρο και σερβίρουμε!

!Small Tips:

  • Αν δεν βρούμε έτοιμη σάλτσα από κεράσια, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας! Στραγγίζουμε μια κονσέρβα από κεράσια, δένουμε με κορν φλάουρ το ζουμί της και ρίχνουμε μέσα κεράσια.
  • Για πιο λεμονένια αποτελέσματα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύσμα λεμονιού στην κρέμα μας.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζελέ λεμόνι με άλλο ζελέ της επιλογής μας.

 Η άποψή μας!

  • Κρέπες με σπανάκι και προσoύτο: Μας άρεσε πολύ! Σπανάκι και ρικότα είναι κλασικός και πετυχημένος συνδιασμός. Το προσούτο δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανές στη συνταγή, αλλά από την άλλη μπορεί να μη βάλαμε εμείς αρκετό. Για όποιον από εσάς επίσης ενδιαφέρεται, αυτή η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο της Βέφας με light συνταγές, οπότε απολαύστε την άφοβα!
  • Χοιρινό με δαμάσκηνα: Το κρέας βγήκε πολύ μαλακό και νόστιμο. Ο πουρές μας τσίχλωσε λίγο από το πολύ χτύπημα, αλλά τα φάγαμε και τα δύο πολύ ευχάριστα!
  • Lemon silk pie με κεράσια: Επίσης μας άρεσε, αν και η σάλτσα κερασιού που χρησιμοποιήσαμε είχε αρκετά τυποποιημένη γεύση! Το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα λεμονένιο, πιο πολύ φέρνει σε κλασικό cheese cake. Χρειάζεται αρκετές ώρες στο ψυγείο για να κρυώσει, οπότε αν το επιχειρήσετε να το έχετε υπ’όψιν σας!


Advertisements

One thought on “Βραδιά Βέφα Αλεξιάδου

  1. Ο/Η Αμαλία λέει:

    Εξαιρετικό άρθρο, με θλίβει που δεν βρισκω πια συνταγές της κας Βέφας στο διαδίκτυο, όλες οι αναζητήσεις καταλήγουν σε αποτελέσματα με άλλους μάγειρες.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s