Doce de Mayo (ή αλλιώς: καθυστερημένη Cinco de Mayo!)

Τρίτη 12 Maίου 2015 – Σπίτι Ραλλούς

Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε αδυναμία στα special occasions, στο μεξικάνικο και στην τεκίλα. Άρα ήταν επόμενο να κάνουμε εορτασμό του Cinco de Mayo! Η 5η Μαΐου είναι μεγάλη γιορτή των Μεξικάνων (κυρίως αυτών που ζουν στην Αμερική, βασικά). Η Día de la Batalla de Puebla είναι η επέτειος της νίκης των μεξικάνικων στρατευμάτων ενάντια στο γαλλικό στρατό το 1862, αλλά πιο πολύ μια ευκαιρία να γιορτάσουν και να θυμηθούν την κουλτούρα τους οι Μεξικάνοι που είναι μακριά από τη χώρα τους. Για μας είναι επίσης μια ευκαιρία να πιούμε μαργαρίτες- σας παρουσιάζουμε λοιπόν τη Doce de Mayo, την καθυστερημένη μας βραδιά της 12ης Μαΐου!!


Το μενού

Ορεκτικό:              Guacamole με καλαμπόκι, queso fundido

Σαλάτα:                 Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα και σος λάιμ-πορτοκάλι

Κυρίως πιάτο:      Fajitas με μοσχάρι και λαχανικά

Γλυκό:                    Brownies με καραμέλα και παγωτό

Κοκτέιλ:                 Mango margaritas  (ω ναιαιαιαιαι)


Guacamole με καλαμπόκι

Υλικά

  • 2 αβοκάντο
  • 1/2 φλ. καλαμπόκι
  • 1/2 ντομάτα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 λάιμ
  • Μερικά φύλλο κόλιανδρο φρέσκο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι, κύμινο, τσίλι ή tabasco

Εκτέλεση

Βράζουμε το καλαμπόκι και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε τη σάρκα και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, τη ντομάτα σε κυβάκια και μισή σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο. Στύβουμε μισό λάιμ και αν μας αρέσει ο κόλιανδρος τον βάζουμε κι αυτόν ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, δοκιμάζοντας. Αν θέλουμε προσθέτουμε και το χυμό από το άλλο μισό λάιμ, το υπόλοιπο σκόρδο, κι άλλο τσίλι, ό,τι μας αρέσει. Ανακατεύουμε και το καλαμπόκι και σερβίρουμε.

!Small Tips:

  • Σερβίρουμε με νάτσος και γίνεται χαμός!
  • Αν βρούμε καλαμπόκι ολόκληρο είναι πολύ νόστιμο να το ψήσουμε στο φούρνο ή στο σχαροτήγανο και να χρησιμοποιήσουμε το καψαλισμένο καλαμποκάκι αντί για βρασμένο.
  • Αν δε θέλουμε να σερβίρουμε αμέσως το guacamole ή αν περισσέψει το φυλάμε στο ψυγείο με μεμβράνη να εφάπτεται για να μη μαυρίσει!

Queso fundido

Υλικάoutput_ASefUo

  • 3-4 λουκάνικα πικάντικα
  • 1 κρεμμύδι
  • 70 γρ. Cheddar
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 300 γρ. Μοτσαρέλα τριμμένη
  • Ντομάτα σε κυβάκια

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά σε κομματάκια και βάζουμε τα λουκάνικα στο μούλτι να γίνουν κιμάς. Σωτάρουμε τον κιμά από το λουκάνικο με μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το λίπος του. Τον βάζω σε ένα πιατάκι και στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα μικρό ταψάκι ή σε γιουβέτσι στρώνουμε εναλλάξ λουκάνικο-τυρί-λαχανικά-τυρί-λουκάνικο-τυρί-λαχανικά-τυρί! Το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι το τυράκι να λιώσει και να ροδίσει!

!Small Tips:

  • Με το που βγει από το φούρνο το σερβίρουμε κι αυτό  με νάτσος. Μιαμ μιαμ!
  • Εμείς χρησιμοποιήσαμε λουκάνικα «Σφακιανά χωριάτικα» της Creta Farm, σε μέγεθος σαν μεγάλα Φρανκφούρτης. Αν έχετε άλλο λουκάνικο υπολογίστε την ποσότητα αναλόγως.

Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα και σος λάιμ-πορτοκάλι

Υλικά

  • 1 σαλάτα πράσινη
  • 1/2 φλ. κινόα
  • 1/2 φλ. καλαμπόκι
  • 1 φλ. φασόλια κόκκινα από κονσέρβα
  • 1/2 κρεμμύδι σε φετάκια
  • 1 πορτοκάλι σε κομμάτια
  • 1/2 αβοκάντο σε κομμάτια

Για τη σος:

  • 1/2 αβοκάντο
  • 2 λάιμ, το χυμό
  • 1/2 πορτοκάλι, το χυμό
  • Λίγο ταμπάσκο
  • 1/4 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε την κινόα, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με ένα φλιτζάνι νερό μέχρι να βράσει και να το απορροφήσει (ακριβώς όπως το ρύζι). Αφήνουμε να κρυώσει. Στο μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος,  χτυπάμε και δοκιμάζουμε αν θέλει κάτι παραπάνω. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το dressing.

!Small Tips:

  • H κινόα είναι superfood! Δίνει στη σαλάτα όγκο και την κάνει πιο χορταστική. Αλλά αν δεν έχουμε μπορούμε να την παραλείψουμε…
  • Ακόμα και τη διπλάσια σος να είχαμε θα μας άρεσε. Καλύτερα να κάνετε κατευθείαν περισσότερη!

Fajitas με μοσχάρι και λαχανικά

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 600 γρ. μοσχάρι κομμένο για σνίτσελ
  • 1/2 φλ. λάδι
  • 3 κ.σ. Worcestershire Sauce
  • 1/3 φλ. χυμό λάιμ
  • 3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γλ. τσίλι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πιπεριές
  • Tortillas

Εκτέλεση

Σε ένα ταπεράκι ανακατεύουμε το λάδι, τη Worcestershire Sauce, το λάιμ, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Βάζουμε μέσα το κρέας, ανακατεύουμε καλά, και το αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστον για μία ώρα.

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Παράλληλα φτιάχνουμε τα λαχανικά: Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι και προσθέτουμε λίγο λάδι. Όταν κάψει ρίχνουμε τα λαχανικά χωρίς να τα ανακατεύουμε πολύ-πολύ, για να καψαλιστούν και λιγάκι. Όταν ψηθούν τα βάζουμε σε ένα πιατάκι και κάνουμε το κρέας: Καίμε πολύ καλά ένα σχαροτήγανο και προσθέτουμε το κρέας χωρίς να το στριμώξουμε στο τηγάνι (αν χρειαστεί κάνουμε και δεύτερη τηγανιά). Μόλις αποκτήσει ωραίες ραβδώσεις από τη μία πλευρά το γυρνάμε και από την άλλη. Επειδή είναι λεπτό δε χρειάζεται πολύ ψήσιμο, όταν δείχνει ωραία είναι έτοιμο! Το κόβουμε σε φετούλες και το σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά και τις πίτες.

!Small Tips:

  • Μπορούμε να κάνουμε τα fajitas έξτρα σπέσιαλ: μαζί με το κρέας και τα λαχανικά σερβίρουμε και ντομάτα σε κυβάκια, τσένταρ τριμμένο, γιαούρτι ανακατεμένο με λάιμ και πάπρικα και Guacamole.
  • Εκτός από τις κλασσικές tortillas κυκλοφόρησαν πρόσφατα soft tacos, πιο μικρές και πιο αφράτες πιτούλες. Τις δοκιμάσαμε και ήταν πολύ νόστιμες!

Brownies με καραμέλα και παγωτό

Υλικά

  • 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 1/4 φλ. αλεύρι
  • 1 βανίλια
  • 1 φλ. σος καραμέλας γάλακτος
  • Παγωτό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και λιώνουμε στα μικροκύματα ή προσεκτικά σε ένα τηγανάκι τη σοκολάτα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά στο ενδιάμεσο για να ομογενοποιηθούν. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε και τη σοκολάτα, και στη συνέχεια τη βανίλια και το αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε το μείγμα των brownies. Ζεσταίνουμε τα 3/4 του φλιτζανιού της καραμέλας στα μικροκύματα για να γίνει πιο ρευστή. Βάζουμε κουταλιές της καραμέλας πάνω στα μείγμα των brownies, και όταν τελειώσουμε χρησιμοποιούμε τη μύτη ενός μαχαιριού για να κάνουμε σχέδια και να διπλώσουμε λίγη από την καραμέλα μέσα στο μείγμα. Ψήνουμε για 45-50′ μέχρι το κέντρο να σφίξει, αλλά να κουνιέται και λιγάκι αν κουνήσουμε το πυρέξ. Μόλις κρυώσει κόβουμε με μαχαίρι (καλύτερα να έχει δοντάκια) σε μερίδες. Ζεσταίνουμε και την υπόλοιπη καραμέλα και σερβίρουμε κάθε μερίδα με μια μπάλα παγωτό και από πάνω καραμέλα!

!Small Tips:

  • Συνταγή για καραμέλα γάλακτος μπορούμε να βρούμε στο Internet. Τη δική μας μάς την έχει φέρει η Ματίνα, αν γράψει τη συνταγή σε ένα σχόλιο δοκιμάστε την, είναι τέλεια!
  • Τα brownies είναι καλύτερα χλιαρά, με παγωτό απαραιτήτως (αλλιώς μπορεί να πάθει καρδιακό επεισόδιο η Μαριάννα!)

Mango Margaritas

Υλικά για 8 μαργαρίτες

  • 3 λάιμ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή
  • 600 γρ, μάνγκο φρέσκο
  • 1 1/2 φλ. τεκίλα
  • 1 φλ. triple sec
  • 1/4 φλ. ζάχαρη μάυρη
  • 2 παγοθήκες γεμάτες με πάγο

Εκτέλεση

Παίρνουμε το ξύσμα από τα λάιμ και στη συνέχεια τα στύβουμε. Ανακατεύουμε το μισό ξύσμα με τη λευκή ζάχαρη και το κρατάμε στην άκρη. Αυτό θα χρησιμοποιήσουμε για το χείλος των ποτηριών! Καθαρίζουμε τα μάνγκο και κόβουμε τη σάρκα τους σε κομμάτια. Στο μπλέντερ βάζουμε το μάνγκο, το χυμό από τα λάιμ, τη μαύρη ζάχαρη, τα ποτά και τον πάγο. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει πηχτό και τέλειο! Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε ανάλογα με τα γούστα: Αν είσαι η Μαριάννα ή η Εύα βάζεις κι άλλη τεκίλα. Αν είσαι η Ραλλού λίγο έξτρα λάιμ. Αν είσαι η Χριστίνα το πίνεις τάκα-τάκα χωρίς σχόλια! Με ένα κομματάκι λάιμ βρέχουμε τα χείλη των ποτηριών και τα βουτάμε στη ζάχαρη με το λάιμ. Σερβίρουμε τη μαργαρίτα και βάζουμε και χρωματιστό καλαμάκι!

!Small Tips:

  • Αν είσαι σαν εμάς υπολόγισε οπωσδήποτε δύο μαργαρίτες για τον καθένα. Τουλάχιστον!!! Cheers!

 Η άποψή μας!

  • Guacamole με καλαμπόκι: Μαζί με τα νάτσος είναι εθιστικό! Το καλαμπόκι ωραία παραλλαγή, αλλά και χωρίς είναι μια χαρά.
  • Queso fundido: Πολύ νόστιμο τυρο-ντιπ που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει. Νόστιμο αλλά λιπαρό να ξέρετε.
  • Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα και σος λάιμ-πορτοκάλι: Γευστική και σούπερ υγιεινή. Η σος είναι πεντανόστιμη αλλά δε μας έφτασε!
  • Fajitas με μοσχάρι και λαχανικά: Πολύ-πολύ λαχταριστό και εύκολο. Σίγουρα θα επαναληφθεί.
  • Brownies με καραμέλα: Χωρίς το παγωτό θα ήταν λιγωτικά, αλλά ο συνδυασμός είναι πολύ καλός. Η καραμέλα γίνεται τραγανή με το ψήσιμο!!
  • Mango Margaritas: Τόσο ωραίες που καταντάει σκάνδαλο. Ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε Cinco de Mayo έστω και μια βδομάδα καθυστερημένα!!


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s