Βραδιά Βασίλης Καλλίδης

Τρίτη 5 Maίου 2015 – Σπίτι Χριστίνας

collage

Στην πρώτη βραδιά του Μαίου, το μενού είχε συνταγές του Βασίλη Καλλίδη και πρέπει να ομολογήσουμε ότι φάγαμε αρκετά καλά. Αν και υπήρχε μεγάλο άγχος, αφού οι συνταγές μας περιείχαν παστουρμά και την επόμενη θα είχαμε επαφές με κόσμο (!), τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και όλα εξελίχθηκαν ομαλά – ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε. Δείτε τις συνταγές και μην ξεχάσετε το νέο μας segment «η γνώμη μας», που δημιουργήθηκε μετά από απαίτηση του λαού! 


Το μενού

Ορεκτικό:              Μπουγατσάκια με σουτζούκι

Κυρίως πιάτο:      Ρολό πανσέτα με παστουρμά και ψητές πατάτες

Γλυκό:                    Μους λεμόνι


Μπουγατσάκια με σουτζούκι

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 τεμάχιο σουτζούκι
  • μοσχοκάρυδο
  • 3 κ.σ. γαλοτύρι
  • 400 γρ. κασέρι
  • 6 σύκα ξερά
  • 3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το κασέρι. Προσθέτουμε το γαλοτύρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, ψιλοκομμένο σουτζούκι και ψιλοκομμένα ξερά σύκα και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο και τα ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε στο κέντρο μιάμιση κουταλιά από τη γέμιση και προσεκτικά τυλίγουμε σε ρολάκι ενώνοντας τις δύο άκρες. Φροντίζουμε να μη βάλουμε πολύ γέμιση και φουσκώσει πολύ και χυθεί, αλλά ούτε και να τυλίξουμε τα ρολάκια πολύ σφιχτά και σπάσει το φύλλο. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.


Ρολό πανσέτα με παστουρμά και ψητές πατάτες

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 12 φετάκια παστουρμά
  • 2 μεγάλες χοιρινές πανσέτες
  • 350 γρ. ανθότυρο
  • 12 – 15 δαμάσκηνα ξερά
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • κύμινο
  • 1/2 βαζάκι μέλι
  • 2 κιλά πατάτες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάμε από το χασάπη να μας ανοίξει την πανσέτα και να τη χτυπήσει ώστε να απλώσει και να είναι έτοιμη για ρολό. Πασπαλίζουμε καλά τις πανσέτες με αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Απλώνουμε στην πανσέτα μερικές φέτες παστουρμά από μπούτι μόσχου, από πάνω απλώνουμε φρέσκο ανθότυρο σε κομμάτια, ξινά δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσια και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Προσθέτουμε λίγο έξτρα κύμινο και προσεκτικά τυλίγουμε την πανσέτα σε ρολό. Δένουμε με σπάγκο, ώστε να μην ανοίξει το ρολό μας. Αλείφουμε το ρολό μας με το μέλι ώστε να καραμελώσει στο φούρνο. Τοποθετούμε την πανσέτα σε ταψί μαζί με πατάτες χοντροκομμένες. Ραντίζουμε τις πανσέτες με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, κύμινο και χυμό λεμονιού και ψήνουμε για 1,5 ώρα στους 200 βαθμούς.

!Small Tips:

  • Για να μην μυρίζουμε από τον παστουρμά, μπορούμε να αφαιρέσουμε το τσιμένι πριν τον βάλουμε μέσα στο ρολό. Το ξέρω, χάνεται η μισή νοστιμιά αλλά τι να κάνεις…
  • Εμείς προτιμήσαμε πατάτες baby αντί για κανονικές. Μας αρέσουν πολύ και είναι και πιο εύκολες στο καθάρισμα και στο κόψιμο. Απλά τις ξεπλένεις λίγο και είναι έτοιμες!

Μους λεμόνι

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κεσεδάκι μασκαρπόνε
  • τα ασπράδια από 3 αυγά
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 7 φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τη βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγύ και προσθέτουμε το μασκαρπόνε. Ζεσταίνουμε το χυμό των λεμονιών και μέσα του διαλύουμε τη ζελατίνη αφού την έχουμε μουλιάσει σε κρύο νερό. Ρίχνουμε το χυμό με τη ζελατίνη στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα, λίγη-λίγη κάθε φορά και με απαλές κινήσεις. Μοιράζουμε τη μους σε μπωλάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

!Small Tips:

  • Επειδή το αποτέλεσμα ήταν λίγο σφιχτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο λιγότερη ζελατίνη.
  • Οι παραπάνω αναλογίες βγάζουν 6 αρκετά μεγάλες μερίδες, οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα

Η άποψή μας!

  • Μπουγατσάκια με σουτζούκι: Πολύ νόστιμα και τραγανά, τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Αλλά μην τα δοκιμάσετε αν θέλετε να φάτε κάτι ελαφρύ, είναι βαρύ πιάτο.
  • Ρολό πανσέτα με παστουρμά και ψητές πατάτες: Νοστιμότατο και πιο απλό απ’ ότι ακούγεται – αν και επίσης βαρύ πιάτο. Η πανσέτα ήταν ένα μεγάλο κομμάτι έτοιμο χτυπημένο από τον χασάπη, οπότε το γέμισμα και το ψήσιμο ήταν πολύ εύκολα. Τέλειες και οι πατατούλες baby, εμείς τις προτιμούμε συνήθως από τις κανονικές.
  • Μους λεμόνι: Πολύ εύκολο γλυκό και αρκετά ελαφρύ και νόστιμο, αλλά μην περιμένετε κάτι συγκλονιστικό από αυτό. Θα μπορούσε ίσως να σπάσει με κάποιο μπισκοτάκι στη βάση του ώστε να μην είναι σκέτη μους.

Αν δοκιμάσετε κάποιο, καλή επιτυχία και περιμένουμε τα σχόλιά σας!



Advertisements

2 thoughts on “Βραδιά Βασίλης Καλλίδης

    • Ο/Η Eva λέει:

      Βάλαμε κανονικά γαλοτύρι (μα πόσο έχουμε εξελιχθεί πια!) το οποίο δεν είχε καθόλου έντονη γεύση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά… το τρώμε το μπουγατσάκι και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s