Βραδιά Ηλίας Μαμαλάκης

Τρίτη 01 Μαρτίου 2015 – Σπίτι Μαριάννας

collage1

Από τις βραδιές μας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ηλίας Μαμαλάκης, και φυσικά όλα τα υποκοριστικά του! Οι συνταγές ήταν γεμάτες ελληνικά προϊόντα, όπως οι γαριδούλες για τις κρεπούλες μας, οι φραουλίτσες για τη σαλατούλα μας, η φάβα Σαντορίνης για το κρεατάκι μας, και το κανταϊφάκι για τις φωλίτσες μας. Μπορεί να αρνηθήκαμε στη Μαριάννα ένα ορεκτικό με μανιτάρια, αλλά στο γλυκό δεν χωρούσε διαπραγμάτευση… όταν η Μαριάννα είναι οικοδέσποινα, εννοείται ότι το γλυκό μας πρέπει να συνοδεύεται με ΠΑ-ΓΩ-ΤΟ!!!!


Το μενού

Ορεκτικό:              Κρέπες γεμιστές με γαρίδες και κίτρινα τυριά

Σαλάτα:                 Σαλάτα με σπανάκι και dressing φράουλας

Κυρίως πιάτο:      Ψαρονέφρι σε ζύμη φάβας

Γλυκό:                    Κανταϊφένιες φωλιές με καρύδια, παγωτό και σάλτσα φράουλας


Κρέπες γεμιστές με γαρίδες και κίτρινα τυριά

Υλικάa03041986

  • 2 αυγά
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 2 κ.σούπας νερό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 20 γαρίδες μεσαίου μεγέθους
  • 1 κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πελτέ
  • 1 φλ. κασέρι, τριμμένο
  • 1 φλ. του καφέ παρμεζάνα, τριμμένη

Για τη σάλτσα:

  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ντομάτα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι, ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 – 6 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι, χωρίς όμως να καπνίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το λάδι να κρυώσει και να πάρει τα αρώματα από τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Περνάμε από το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Ρίχνουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Σε ένα άλλο μπολ, ενώνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια (αφαιρούμε και το μαύρο εντεράκι της πλάτης με ένα μαχαίρι). Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το αρωματικό λάδι και, μόλις κάψει, προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την μια πλευρά και μόλις αλλάξουν χρώμα τις γυρίζουμε και από την άλλη. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο μίγμα του σκόρδου με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μίγμα με τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι και την πάπρικα. Ανακινούμε καλά το τηγάνι να πάει παντού η σάλτσα και μετά από 2 – 3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.

–> Οι απόπειρες της Χριστίνας και της Ραλλούς να γυρίσουν μια κρέπα στον αέρα!


Σαλάτα με σπανάκι και dressing φράουλας

Υλικάa03041983

  • ½ κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1 φλ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. του καφέ δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 15 φράουλες ολόκληρες
  • χοντρό αλάτι

Για το dressing:

  • 10 φράουλες
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το σπανάκι πετώντας τις σκληρές άκρες των φύλλων. Πλένουμε καλά τα μυρώνια και τη ρόκα και πετάμε τους χοντρούς μίσχους. Κόβετε τα 3 υλικά σας σε μικρά κομματάκια και τα αδειάζετε μέσα σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον δυόσμο. Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τις φράουλες πάνω από την πράσινη σαλάτα. Ετοιμάζουμε το dressing, ρίχνοντας τις φράουλες, την καφέ ζάχαρη και το μηλόξυδο στο μπλέντερ του μίξερ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Περιχύνουμε τη σαλάτα και αμέσως μετά με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Small tips:

  • Εμείς χρησιμοποιήσαμε μόνο ρόκα και σπανάκι στη σαλάτα μας και ήταν πεντανόστιμη. Δοκιμάστε να προσθέσετε και τα μυρώνια, που είναι πολύ αρωματικά.
  • Για όσους δεν είναι φαν του ξυδιού στο dressing (όπως η Ραλλού και η Εύα για παράδειγμα), μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμονάκι.

Ψαρονέφρι σε ζύμη φάβας

Υλικάa03041987

Για τη ζύμη:

  • 60 γρ. αλεύρι φάβας (φάβα αλεσμένη σε μύλο)
  • 30 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 120 γρ. αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • νερό (όσο χρειαστεί)

Για το ψαρονέφρι:

  • 1 φιλέτο ψαρονέφρι
  • δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • κόκκους από κόκκινο & μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κρεμμύδι

Για τη σάλτσα:

  • 1/2 φλ. κρασιού βισάντο
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  • ρόκα & λόλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε τα τρία είδη αλευριού σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύοντας σιγά σιγά προσθέτουμε νερό, όσο χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη σφικτή. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Σε μια επιφάνεια, ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, τ’ ανακατεύουμε καλά, ακουμπάμε στην άκρη το φιλέτο από το ψαρονέφρι και το κυλάμε απαλά να «τυλιχτεί» με τα αρωματικά. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ψαρονέφρι μέχρι να κάνει μια κρούστα απέξω αλλά να μην ψηθεί μέσα. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με το χέρι πιέζουμε τη ζύμη ν’ ανοίξει σε μια λεπτή πίτα 25 εκ περίπου. Βάζουμε λίγο δεντρολίβανο, λίγους κόκκους πιπέρι, τοποθετούμε στη μέση το ψαρονέφρι και κλείνουμε την πίτα, έτσι ώστε να το σκεπάσει. Χαράσσουμε τη ζύμη. Λαδώνουμε ένα ταψί, και βάζουμε τη ζύμη με το ψαρονέφρι. Ψήνετε στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά και στους 170 βαθμούς για άλλα 5 λεπτά.

Όσο ψήνεται το ψαρονέφρι, ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο, και το κρεμμύδι (σε ροδέλες) να ροδίσει. Σβήνουμε με το βινσάντο, προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Τα υγρά σιγά σιγά θα εξατμιστούν και τα κρεμμύδια θα αρχίζουν να γλασάρονται. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σ’ένα πιάτο, τοποθετούμε τη ρόκα και τη λόλα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, βαλσαμικό ξύδι από πάνω το καραμελωμένο κρεμμύδι. Κόβουμε το ψαρονέφρι με τη ζύμη σε φέτες και το τοποθετούμε από πάνω. Περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.

Small tips:

  • Δώστε αρκετή προσοχή στο άλεσμα της φάβας. Εμείς προσπαθήσαμε αλέσουμε τη φάβα στο multi, χωρίς μεγάλη επιτυχία, και για αυτό η ζύμη μας είχε λίγα κομματάκια, αντί να είναι εντελώς λεία. Αν κάποιος γνωρίζει αν υπάρχει έτοιμο αλεύρι φάβας, ας μας ενημερώσει με ένα comment!

Κανταϊφένιες φωλιές με καρύδια, παγωτό και σάλτσα φράουλας

Υλικάa03041991

  • 1 πακέτο κανταΐφι
  • 200 γρ. καρυδόψιχα
  • 1/2 κιλό παγωτό καϊμάκι έτοιμο
  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο

Για τη σάλτσα:

  • 200 γρ. φράουλες
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το πακέτο κανταΐφι και το απλώνουμε με τα χέρια μας. Παίρνουμε μια ποσότητα περίπου 60-70 γρ στο χέρι μας, την τραβάμε να γίνει μακρόστενη και στη συνέχεια την κάνουμε στρογγυλή σαν σαλιγκαράκι. Την ακουμπάμε σε ένα ταψί και την πατάμε στο κέντρο για να κάνει ένα βαθούλωμα σαν φωλίτσα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να κάνουμε δώδεκα φωλίτσες διαμέτρου 10 εκ. περίπου. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι την καρυδόψιχα και πασπαλίζουμε τις φωλίτσες. Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο μέχρι να μοσχομυρίσει και να γίνει διάφανο και με ένα κουτάλι σούπας περιχύνετε τις φωλιές. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνουν χρυσές και τραγανές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσάνια και τις ψιλοκόβουμε μέσα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μπράντι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μίγμα στο μπλέντερ. Το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός και το παγώνουμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε τις φωλίτσες στα πιάτα, βάζουμε στο κέντρο καθεμιάς από μια μπάλα παγωτό καϊμάκι και περιχύνουμε με την κρύα σάλτσα φράουλας.

Small tips:

  • Εάν δεν έχετε φόρμες για σουφλέ για να δημιουργήσετε και να ψήσετε τις φωλίτσες, μπορείτε να κάνετε αυτοσχέδιες φόρμες από αλουμινόχαρτο. Εμείς αυτό κάναμε, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες.
  • Αν αγοράσετε κατεψυγμένο κανταΐφι, αναγκαστικά θα πρέπει να το ξεπαγώσετε όλο. Γεμίστε τις φόρμες σας για να κάνετε τις φωλιές, αλλά μην πετάξετε το υπόλοιπο. Ετοιμάστε μια μεγάλη έξτρα φωλιά ή χρησιμοποιήστε το για να κάποιο άλλο γλυκό. Κρίμα να πάει χαμένο!

Advertisements

One thought on “Βραδιά Ηλίας Μαμαλάκης

  1. Δε γράψαμε πώς μας φάνηκε! Αν και έχει περάσει λίγος καιρός από τη βραδιά Μαμαλάκης θυμάμαι τα εξής:
    Κρεπούλες: Νόστιμες, λίγο χρονοβόρο να φτιάξεις τις κρέπες. Σίγουρα θα γίνεται με έτοιμες κρέπες ή με τορτίγιες. Τις φάγαμε με χαρά, αλλά δεν κόψαμε και φλέβα.
    Σαλάτα: ωραία και δροσερή. Σπανάκι με φράουλες πάνε πολύ ωραία!
    Ψαρονέφρι: Χμφ. Το φάγαμε βέβαια, αλλά μάλλον δεν άξιζε την προετοιμασία του. Το περιτύλιγμα φάβας ήταν νόστιμο αλλά κάπως στεγνό. Ίσως με αλεύρι φάβας να πετύχει πιο πολύ..
    Γλυκό: Το γλυκό ήταν σούπερ-ντούπερ-γουάου. Πολύ εύκολο, νόστιμο και δροσερό. Όλες φάγαμε 2+ μερίδες!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s