Sunday Brunch!

Κυριακή 19 Απριλίου 2015 – Σπίτι Μαριάννας

kentriki eikona

Μετά το Πάσχα και επειδή κατά τη διάρκεια των γιορτών φάγαμε πάρα πολύ, αποφασίσαμε να παραλείψουμε το Τριτιάτικο dinner μας και να οργανώσουμε ένα Κυριακάτικο brunch, για να γιορτάσουμε και την άνοιξη που επιτέλους αποφάσισε να μας τιμήσει με την παρουσία της! Ήταν μια ηλιόλουστη και ζεστή μέρα και την εκμεταλλευτήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυγά, pancakes, french toasts, σπιτική λεμονάδα και – σχεδόν – ηλιοθεραπεία στο μπαλκόνι της Μαριάννας. Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις ένα σαββατοκύριακο και να προετοιμαστείς για την κουραστική εβδομάδα που έρχεται και χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία!


Το μενού

Αυγά σε φωλιές πατάτας

Pancakes με μπέικον

Strawberry cheesecake pancakes

French toasts με τυρί mascarpone και καραμέλα

Σπιτική λεμονάδα με φράουλες


Αυγά σε φωλιές πατάτας

Υλικάa04192621

  • 3 μετρίου μεγέθους πατάτες
  • 6 αυγά (καλύτερα όχι πολύ μεγάλα)
  • λίγο βούτυρο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε σε τρίφτη. Σε μια φόρμα για muffin, βουτυρώνουμε καλά τις θήκες. Παίρνουμε την τριμμένη πατάτες και σχηματίζουμε φωλίτσες, καλύπτοντας τη θήκη και ανεβάζοντας την πατάτα ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα της φόρμας. Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι φωλίτσες μας. Στη συνέχεια προσεκτικά σπάμε τα αυγά μέσα στις ψημένες φωλιές, προσπαθώντας να μην ξεχειλίσουν εκτός της θήκης τους. Ψήνουμε στο φούρνο προσέχοντας να μην μας σφίξει πολύ ο κρόκος. Είναι πεντανόστιμα και εντυπωσιακά στο μάτι!


Pancakes με μπέικον

Υλικάpancakes me bacon

Για τη ζύμη

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. baking powder
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 3,5 κούπες γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή αλλιώς σκόνη)
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 3 αυγά
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνισμα

Για το τελείωμα

  • 12 λωρίδες μπέικον
  • maple syrup (ή λίγο μέλι αραιωμένο με νερό)

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε τα υλικά για τη ζύμη, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές. Τηγανίζουμε το μπέικον. Ζεσταίνουμε ένα άλλο τηγάνι και βάζουμε λίγο βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο, χρησιμοποιούμε την κουτάλα μας για να σχηματίσουμε στο τηγάνι ένα pancake σε μακρουλό σχήμα, αντίστοιχο με τη λωρίδα του μπέικον, αλλά λίγο μεγαλύτερο. Παίρνουμε μια λωρίδα μπέικον και την τοποθετούμε πάνω στη ζύμη που ψήνεται, πιέζοντας ελαφρώς ώστε να κολλήσουν. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα της ζύμης και από την πάνω πλευρά, ώστε να μην παραψήσουμε το μπέικον όταν θα γυρίσουμε το pancake και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλα τα pancake. Σερβίρουμε ζεστά με το maple syrup (ή σκέτα αν δεν μας ενθουσιάζει η ιδέα του γλυκού με το μπέικον!).

Small Tips:

  • Για να μην κάνουμε διπλή δουλειά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη που θα ετοιμάσουμε για τα strawberry cheesecake pancakes. Εμείς πάντως έτσι το κάναμε και ήταν τέλειο!

Strawberry cheesecake pancakes

Υλικάstrawberry cheesecake pancakes

Για τη σάλτσα φράουλας

  • 3 κούπες φρέσκιες φράουλες πλυμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/5 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τα pancakes

  • 225 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό με γεύση βανίλια
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 αυγά
  • 1/4 κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1,5 κούπα γάλα
  • βούτυρο για το τηγάνισμα
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα φράουλας. Σ’ ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα μας να πήξει ελαφρώς. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σ’ ένα μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα pancakes και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Ζεσταίνουμε ένα άλλο τηγάνι και βάζουμε λίγο βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο, χρησιμοποιούμε την κουτάλα μας για να σχηματίσουμε τα pancakes μας στο επιθυμητό μέγεθος. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε με τη σάλτσα φράουλας!


French toasts με τυρί mascarpone και καραμέλα

Υλικάfrench toast

  • 12 φέτες ψωμί του τοστ
  • 225 γρ. τυρί κρέμα
  • 1/5 κουπ. τυρί mascarpone
  • 1/2 κουπ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 3 κουπ. γάλα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • καραμέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τις μισές φέτες του ψωμιού σε ένα πυρέξ. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, το mascarpone, τα καρύδια, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Απλώνουμε το μίγμα πάνω από την κάθε φέτα ψωμιού και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες έξι φέτες. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα και το υπόλιπο αλάτι. Καλύπτουμε το πυρέξ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 2 ώρες τουλάχιστον (μπορούμε να το αφήσουμε μέχρι και 24 ώρες στο ψυγείο). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα french toast. Ψήνουμε για 1 ώρα, γυρίζοντας κάθε 15 λεπτά από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα σερβίρουμε ζεστά με ρευστή καραμέλα.

Small Tips:

  • Προσοχή, προσοχή! Καλό θα ήταν να αλείψετε το αντικολλητικό χαρτί με λίγο βούτυρο ή λάδι πριν τοποθετήσετε πάνω τα french toast, ώστε να μην κολλήσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σπιτική λεμονάδα με φράουλες

Υλικάlemonada

  • 6 λεμόνια
  • 1 κούπα σιρόπι (σε κατσαρολάκι αναμειγνύουμε ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης ώστε να δημιουργηθεί το σιρόπι μας)
  • 1 πακετάκι φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • μέντα ή δυόσμος για το σερβίρισμα
  • παγάκια και παγωμένο νερό

Εκτέλεση

Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει. Στύβουμε τα λεμόνια. Χρησιμοποιούμε μισή κούπα από το σιρόπι και σε ένα blender λιώνουμε τις φράουλες ώστε να γίνουν πουρές. Σε μια κανάτα, βάζουμε το χυμό λεμονιού, τον πουρέ φράουλας, το υπόλοιπο σιρόπι, το νερό και τα παγάκια και αφήνουμε τη λεμονάδα μας να κρυώσει! Σερβίρουμε με έξτρα πάγο και με μερικά φυλλαράκια δυόσμο!

Small Tips:

  • Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθρακούχο νερό στη λεμονάδα μας, ανάλογα με τα γούστα!
  • Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο σιρόπι για πιο γλυκά αποτελέσματα!
  • Επειδή το αποτέλεσμα θα έχει πολλά «κομματάκια», λόγω του πουρέ της φράουλας, μπορούμε να δοκιμάσουμε να σουρώσουμε τη λεμονάδα μας για πιο λεία υφή!


Advertisements

6 thoughts on “Sunday Brunch!

  1. Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Θα μου άρεσε αν υπήρχε για κάθε συνταγή κάποιο σχόλιο για το πόσο πετυχημένη ή όχι ήταν και αν θα κάνατε κάτι διαφορετικά την επόμενη φορά.

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η CHRISTINA λέει:

      Καλημέρα! Αφού σκοπεύεις να δοκιμάσεις τη λεμοναδίτσα, ας σου κάνουμε τα σχόλιά μας έστω και τώρα! Στις μισές άρεσε ενώ οι άλλες μισές δεν τρελάθηκαν. Επειδή εμένα μου άρεσε και ήταν πολύ δροσιστική, την προτείνω. Πες μας τα σχόλιά σου όταν τη δοκιμάσεις! Καλή επιτυχία!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s