Βραδιά Tom Colicchio

Τρίτη 21 Απριλίου 2015 – Σπίτι Ραλλούς

Tom Colicchio, ο καραφλούλης αρχι-κριτής στο Top Chef και ιδιοκτήτης διάφορων επιτυχημένων εστιατορίων στην Αμερική βρήκε το δρόμο του στα πιάτα μας αυτή την Τρίτη. Δεν τον ξέραμε και τόσο καλά, αλλά δε μας απογοήτευσε. Φάγαμε και επιτέλους χτένια, μετά από χρόνια που τα λιγουρευόμαστε και δεν τα βρίσκαμε! Ααααχχ! (Πάκο κάνε στην άκρη, κρύβεις τη Χριστίνα με την κεφάλα σου!)

Το μενού

Ορεκτικό:              Χτένια στο τηγάνι με jus λαχανικών

Κυρίως πιάτο:       Σάντουιτς με αργοψημένο χοιρινό, λάχανο και μουστάρδα

Συνοδευτικό:         Κλασικός πουρές

Γλυκό:                    Σοκολατένιο κέικ με παγωτό και βύσσινα


Χτένια στο τηγάνι με jus λαχανικών

Υλικά

Για τα χτένια

  • 500 γρ. χτένια (κατεψυγμένα ή φρέσκα), σύνολο 12 κομμάτια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Για το jus (σάλτσα ρε παιδί μου)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
  • 1 κλωναράκι σέλερι σε κομμάτια
  • 1/3 φλ. κρασί λευκό
  • 2 φλ. ζωμό κοτόπουλο
  • 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι, λίγο εστραγκόν, 1 φύλλο δαφνης
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Αν τα χτένια είναι κατεψυγμένα τα βγάζουμε από νωρίς να ξεπαγώσουν με την ησυχία τους, σίγουρα όχι στα μικροκύματα ή κάτι τέτοιο. Αν είναι φρέσκα συγχαρητήρια, εμείς δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ποτέ! Αν έχουν τον πλαϊνό τους μυ (εμάς δεν είχαν) τον αφαιρούμε για να τον χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα.

Ξεκινάμε με το jus: Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 20′ μέχρι να σκουρύνουν. Προσθέτουμε το ποδαράκι από τα χτένια και αφήνουμε άλλα 2-3′. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο. Προσθέτουμε το ζωμό και τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10′ και να συμπυκνωθεί. Σουρώνουμε τη σάλτσα και πετάμε τα λαχανικά (ή τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και η Χριστίνα περνάει και τα τσιμπάει κάθε δύο λεπτά). Επιστρέφουμε το jus στο τηγάνι, προσθέτουμε όσο αλατοπίπερο χρειάζεται και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να δέσει.

Κάνουμε τα χτένια: Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει πάρα πολύ καλά σε δυνατή φωτιά. Σκουπίζουμε καλά τα χτένια με χαρτί κουζίνας (γιατί αλλιώς πιτσιλάνε πολύ!) και τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και όταν κάψει βάζουμε και τα χτένια χωρίς να τα στριμώξουμε για να τηγανιστούν καλά. Όταν πάρουν από κάτω ένα ωραίο χρυσό χρώμα τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Βάζουμε στο τηγάνι το θυμάρι και το βούτυρο, και όταν λιώσει με ένα κουτάλι περιχύνουμε τα χτένια.  Όταν πάρουν χρώμα και από αυτή την πλευρά είναι έτοιμα και τα βγάζουμε. Σερβίρουμε τα χτένια με το jus και σίγουρα ψωμί για πεντανόστιμη παπάρα.

Small Tips:

  1. Αν τα χτένια μας δεν έχουν ποδαράκι δεν πειράζει. Εμείς δεν είχαμε και η σάλτσα ήταν τέλεια!
  2. Αν θέλουμε περισσότερη γεύση στο jus μπορούμε με ένα μπλέντερ χειρός να πολτοποιήσουμε ελαφρά τα λαχανικά πριν τα σουρώσουμε.
  3. Βάζουμε τα χτένια στο τηγάνι ξεκινώντας από πάνω και πηγαίνοντας με τη φορά του ρολογιού. Έτσι ξέρουμε με ποιά σειρά να τα γυρίσουμε χωρίς να παραψηθούν!

Σάντουιτς με αργοψημένο χοιρινό, λάχανο και μουστάρδα

Υλικά

  • 1 χεράκι χοιρινό ξεκοκκαλισμένο από το χασάπη
  • 1 κ.σ. caraway (αγριοκύμινο)
  • 1/2 κ.σ. κόκκους πιπέρι
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2 φλ. λάχανο λεπτά τριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • Μουστάρδα dijon
  • Ψωμάκια ciabatta
  • Τσίλι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε από το μεσημέρι! Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Αλέθουμε τα μπαχαρικά μας και τα ανακατεύουμε με μπόλικο αλάτι. Με αυτό το μείγμα πασαλείβουμε καλά το κρέας από όλες τις μεριές. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και έπειτα σε αλουμινόχαρτο, το βάζουμε σε ένα ταψάκι (για να μη στάξει και γίνει χαμός στο φούρνο) και το ψήνουμε μέχρι να γίνει πολύ πολύ μαλακό. Εμάς μας πήρε πάνω από 4 ώρες! Όταν το κρέας είναι έτοιμο ανακατεύουμε το λάχανο με το λάδι, το ξύδι και αλάτι. Απλώνουμε στα ψωμάκια μπόλικη μουστάρδα και βάζουμε κομματάκια από το κρέας και λάχανο. Αν θέλουμε προσθέτουμε έξτρα κάψα με τσίλι ή tabasco.

Small Tips:

  1. Μπορούμε να έχουμε το κρέας σχεδόν έτοιμο από την προηγούμενη και να τελειώσουμε το ψήσιμο για καμιά ωρίτσα πριν φάμε.
  2. Αν σερβίρουμε το σάντουιτς με τον πουρέ, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη μέθοδο της Εύας: Από τη μία πλευρά του ψωμιού απλώνουμε μουστάρδα και από την άλλη πουρέ!!

Κλασικός πουρές

Υλικά

  • 7 πατάτες
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος πλήρη
  • 1 φλ. γάλα
  • 5 κ.σ. βούτυρο (όχι βιτάμ!)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε για όσο χρόνο χρειάζεται μαζί με λίγο αλατάκι. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα το γάλα με την κρέμα. Σουρώνουμε τις πατάτες, τις γυρνάμε στην κατσαρόλα που έβραζαν και με μία κουτάλα ή με το πατητήρι του πουρέ τις πατάμε καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα με την κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αποκτήσει την υφή και τη γεύση που θέλουμε. Βάζουμε μπόλικο αλατοπίπερο και σερβίρουμε.


Σοκολατένιο κέικ με παγωτό και βύσσινα

Υλικά

Για το κέικ

  • 3/4 φλ. κακάο
  • 1/2 φλ. χλιαρό νερό
  • 1,5 φλ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 3/4 κ.γ. baking soda
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 1,75 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 αυγό + 1 κρόκο
  • 1/2 φλ. ξινόγαλα

Για τα βύσσινα

  • 1/4 φλ. κόκκινο κρασί ή πόρτο
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1/2 φλ. αποξηραμένα βύσσινα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε σε ένα μπολ το κακάο με το ζεστό νερό μέχρι να γίνει μια πάστα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά και στη συνέχεια το κακάο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, τη baking soda και το αλάτι και το ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ με το ξινόγαλα. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45′ περίπου ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που βάζουμε στη μέση του κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Βγάζουμε και το παγωτό από την κατάψυξη να μαλακώσει λιγάκι.

Φτιάχνουμε τα βύσσινα: Σε ένα τηγανάκι βράζουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν τα βύσσινα σαν μέσα σε σιρόπι.

Συναρμολογούμε το γλυκό: Κόβουμε φέτες το κέικ και φτιάχνουμε σάντουιτς: Κέικ-παγωτό-βύσσινα-κέικ!



Advertisements

4 thoughts on “Βραδιά Tom Colicchio

  1. Ο/Η CHRISTINA λέει:

    Θα ήθελα να καταγγείλω το bullying που γίνεται εναντίον μου! Σε αυτό το ποστ φαίνομαι ή μπουκωμένη από το φαγητό, ή να γλείφω το πιάτο σαν άξεστη, ή να κάνω ερωτική εξομολόγηση σ’ένα χτένι…Α! Και στην κεντρική φωτογραφία δεν φαίνομαι καν! Ξεκάθαρη προσπάθεια γελοιοποίησης της προσωπικότητάς μου.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s