Βραδιά Δημήτρης Σκαρμούτσος

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 – Σπίτι Χριστίνας

collage

Πρέπει να ομολογήσω ότι μου πήρε λίιιιιιιιιιγο παραπάνω να φτιάξω αυτό το ποστ. Αλλά είμαι εδώ και συνεχίζω να σας παραθέτω τις εμπειρίες μας από τις θεματικές βραδιές, έστω και λίγο καθυστερημένα. Επόμενη στάση μας ήταν μια βραδιά με συνταγές του Δημήτρη Σκαρμούτσου. Ο διάσημος Έλληνας chef, έγινε ευρέως γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό μετά από τη συμμετοχή του ως κριτής στο master chef. Στο τραπέζι μας έφτασε μια υπερβολικά βροχερή ημέρα του χειμώνα, σαν κι αυτές που χορτάσαμε φέτος, με τις συνταγές που περιγράφονται παρακάτω. Οι εντυπώσεις μας θετικές αν και μας απογοήτευσε λίγο το γλυκάκι…  


Το μενού

Ορεκτικό:              Στριφτάρια με γαρίδες

Σαλάτα:                 Σαλάτα με πλιγούρι, ψητά λαχανικά και γιαούρτι

Κυρίως πιάτο:       Μπουτάκια κοτόπουλου με σάλτσα από ταχίνι

Γλυκό:                    Κέικ καρότου με γιαούρτι


Στριφτάρια με γαρίδες

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • φύλλο κρούστας περίπου 500gr
  • 500gr γαρίδες καθαρισμένες, σε κομμάτια
  • 115ml ελαιόλαδο & εξτρά για άλειμμα
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 10ml ούζο
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1/4 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση, ζεσταίνουμε το λάδι σ’ ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το φινόκιο για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Σβήνουμε με το ούζο και το λεμόνι, αφήνουμε για 1 – 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το βασιλικό και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Παίρνουμε τρία-τρία τα φύλλα κρούστας, τα απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας το ένα πάνω στο άλλο και τα αλείφουμε με λάδι. Τα κόβουμε κατά μήκος σε τρεις λωρίδες. Τοποθετούμε στη μια άκρη της κάθε λωρίδας 1 κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε τα φύλλα σε φλογέρες στρίβοντάς τα όμως στις άκρες, με βρεγμένα τα δάχτυλά μας ώστε να κλείσουν καλά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τα πιτάκια με την ένωση προς τα κάτω. Αλείφουμε και την επιφάνειά τους με λάδι και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά.


Σαλάτα με πλιγούρι, ψητά λαχανικά και γιαούρτι

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 1 κούπα πλιγούρι
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 5 λιαστές ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ. σ. φρέσκος βασιλικός
  • 1/3 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. μπαλσάμικο
  • 150gr γιαούρτι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το πλιγούρι σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε να στραγγίξει και να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τρίβουμε το σκόρδο και το χτυπάμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι βάζουμε απλωτά όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε καλά με το μείγμα ελαιόλαδου και σκόρδου. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ξίδι. Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα ψημένα λαχανικά και τους χυμούς του, το λαδόξιδο, το γιαούρτι, το βασιλικό που έχουμε ψιλοκόψει, και το μαϊντανό και είναι έτοιμο!


Μπουτάκια κοτόπουλου με σάλτσα από ταχίνι

Υλικά

  • 1700gr μπουτάκια κοτόπουλου
  • 4 σκελίδες σκόρδου λιωμένες για το κοτόπουλο και 1 ακόμη για τη σάλτσα
  • χυμό από 1 λεμόνι για το κοτόπουλο και χυμό από 1/2 λεμόνι για τη σάλτσα
  • 2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.σ. κύμινο
  • 75ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή αλλιώς καυτερή πάπρικα)
  • 150 gr ταχίνι

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο. Το τρίβουμε με την πάπρικα και το κύμινο. Χτυπάμε σ’ ένα μπολ το λεμόνι με το λάδι, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με το λαδολέμονο και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα. Ψήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε προθερμασμένο γκριλ περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να κοκκινίσουν και να μαυρίσουν ελαφρά απέξω.

Σάλτσα από ταχίνι:

Πιέζουμε με πιρούνι το λιωμένο σκόρδο με το πιπέρι καγιέν και αλάτι, να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το ταχίνι λίγο λίγο, ανακατεύοντας με το πιρούνι, και στο τέλος αραιώνουμε με το χυμό λεμονιού, ώστε να γίνει μια σάλτσα ομοιογενής.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες!


Κέικ καρότου με γιαούρτι

ΥλικάSAMSUNG CSC

Για το κέικ

  • 200gr γιαούρτι
  • 150gr καρότα τριμμένα
  • 200ml χυμός πορτοκαλιού
  • 75gr ζάχαρη
  • 75gr σταφίδες
  • 75gr ηλιόσποροι
  • 50ml ηλιέλαιο
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • ½ κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 300gr αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150gr φύτρο σιταριού
  • 1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Για το frosting

  • 100gr γιαούρτι
  • λίγο τυρί κρέμα
  • 50ge ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 75gr ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα καρότα, το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τους ηλιόσπορους, το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το φύτρο σιταριού, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε σταδιακά τα ξηρά συστατικά μέσα στο μείγμα καρότου μέχρι να ανακατευτούν καλά. Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα κέικ 30 x 19 εκ. που έχουμε βουτυρώσει ελαφρά και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Για να γίνει το κέικ ακόμα πιο νόστιμο, αναμειγνύουμε τα υλικά για το frosting μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα με το οποίο αλείφουμε το κέικ.

! Small Tips:

Για να μην είμαστε άδικοι στην τοποθέτησή μας ότι απογοητευτήκαμε από το γλυκάκι, να σημειωθεί εδώ ότι αφού είχαμε φάει ήδη πολύ από τα υπόλοιπα βαρεθήκαμε να φτιάξουμε το frosting, οπότε το αδικήσαμε από μόνες μας. Οπότε μην το παραλείψετε! Θα κάνει τη διαφορά!



Advertisements

2 thoughts on “Βραδιά Δημήτρης Σκαρμούτσος

  1. Ο/Η Marianna λέει:

    Γιατί η Μαριαννούλα δε φαίνεται πουθενά;
    (Ρωτάνε κάποιοι από τους πολλούς μας αναγνώστες και απλά ήθελα να
    μοιραστώ την αγανάκτηση του κόσμου)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s