Βραδιά Gordon Ramsay – ψάρι

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 – Σπίτι Χριστίνας

lamby Gordon…Αχ Gordon! Δεν μας απογοητεύεις ποτέ! Ο μεγάλος βρετανός σεφ, κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο τραπέζι μας (ευχαριστούμε τη Ραλλού για το εξαιρετικό photoshop)! Η τελευταία βραδιά για το Μάρτιο ήταν άκρως πετυχημένη, με 90s ελληνική μουσική να συνοδεύει το τέλειο φαγητό μας!

Το μενού

Ορεκτικό:              Πικάντικα κεφτεδάκια τόνου

Κυρίως πιάτο:       Φιλέτο λαβράκι με γλυκόξινη σάλτσα από πιπεριές

Γλυκό:                    Souflle βατόμουρο


Πικάντικα κεφτεδάκια τόνου

ΥλικάSAMSUNG CSC

Για τα κεφτεδάκια

  • 400 γρ. τόνος σε κονσέρβα
  • 6 water chestnuts (ή αλλιώς λίγο σέλερι)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντερ τριμμένο (περίπου 3cm)
  • 3 κ.σ. κόλιανδρο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη
  • 3 φύλλα lime kaffir (ή αλλιώς φύλλα λεμονιάς)
  • 2 κ.σ. thai fish sauce
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη sauce

  • 2 κ.σ. thai fish sauce
  • 1 κ.σ. ξύδι από ρύζι
  • χυμό από μισό lime
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση

Προσθέτουμε τα υλικά για τη sauce σε ένα μπωλάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσαρμόζουμε ανάλογα. Στραγγίζουμε τον τόνο από τα υγρά του και τον ρίχνουμε σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα. Πλάθουμε καλά το μείγμα ώστε να το στραγγίξουμε από τα περιττά υγρά και σχηματίζουμε τα κεφτεδάκια μας. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι φλατ, ώστε να τηγανίζεται πιο εύκολα, οπότε πατάμε ελαφρώς τα κεφτεδάκια από πάνω. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε με τη sauce!

Small Tips:

  1. Μπορούμε να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια για να μη μας διαλυθούν στο τηγάνι!
  2. Επειδή η fish sauce είναι αρκετά αλμυρή, προσέχουμε να μην αλατίσουμε πολύ το μείγμα μας!
  3. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή και με καπνιστό τόνο!

 Φιλέτο λαβράκι με γλυκόξινη σάλτσα από πιπεριές

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 3 φρέσκα λαβράκια
  • λίγο θυμάρι
  • 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 κίτρινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • λίγο θυμάρι
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 3 κ.σ. βερμούτ (ή λευκό κρασί)
  • 2 κούπες ρύζι basmati
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ξύσμα από μισό λεμόνι και από μισό πορτοκάλι
  • 2,5 κούπες ζωμός κότας
  • 2 μεγάλα αντίβ
  • 1 σφηνάκι grand marnier
  • 2/3 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • λίγο ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Φιλετάρουμε το λαβράκι. Ρίχνουμε αλάτι και θυμάρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  250 βαθμούς. Τηγανίζουμε το λαβράκι με το δέρμα από την κάτω πλευρά. Όταν είναι 80% μαγειρεμένο το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά μέχρι να τηγανιστεί εντελώς. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τσιγαρίζουμε τις πιπεριές και τα 4 κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον γλυκάνισο, το βασιλικό, το ξύδι και το βερμούτ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το υγρό, μέχρι να μείνει μισό. Προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τον γλυκάνισο και τον βασιλικό και πολτοποιούμε το υπόλοιπο στο blender. Για το ρύζι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι, την κανέλα, το θυμάρι και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε το ρύζι να γίνει. Ξεφλουδίζουμε τα αντίβ και τα κόβουμε στη μέση. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη την κομμένη πλευρά και τα ψήνουμε σε ζεστό σχαροτήγανο. Λίγο πριν μαλακώσουν μέχρι το κέντρο ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο για να καραμελώσουν. Σερβίρουμε μαζί όλα τα παραπάνω!

Small Tips:

  1. Τα υπολείμματα από το φιλετάρισμα του ψαριού γίνονται πεντανόστιμο καρπάτσιο, αν τα βάλουμε σε ένα μπωλάκι με λεμόνι, λάδι και πιπεράκι!

Souffle βατόμουρο

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 1,5 κούπα βατόμουρα
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • λίγο εκχύλισμα βανίλιας
  • το ασπράδι από 2 αυγά
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • 2/3 κούπας γάλα
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κρόκους
  • 3-4 μπισκότα amaretto (ή σαβαγιάρ) τριμμένα
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. τριμμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 κούπα βατόμουρα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα βράζουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν μαρμελάδα. Σ’ ένα άλλο κατσαρολάκι, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε μέχρι να βράσει. Ρίχνουμε το κονιάκ πάνω από τα υπόλοιπα βατόμουρα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε τους κρόκους, 1/4 κούπας ζάχαρη και το αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα με το ζεστό γάλα και την κρέμα. Το ξαναγυρνάμε όλο μαζί πάλι στο κατσαρολάκι και βράζουμε μέχρι να πήξει. Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το βάζουμε στο ψυγείο  να κρυώσει. Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα την μαρμελάδα και ανακατεύουμε. Σε ένα μπωλ, βάζουμε τα ασπράδια και 1/4 κούπας ζάχαρη και χτυπάμε. Τα ρίχνουμε και αυτά στο παραπάνω μείγμα. Βγάζουμε 4 μπωλάκια σουφλέ και τα βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε στον πάτο την τριμμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε τα βατόμουρα και τα τριμμένα μπισκότα. Καλύπτουμε τα μπωλ με την κρέμα. Ψήνουμε τα σουφλέ για 10 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε!



Advertisements

One thought on “Βραδιά Gordon Ramsay – ψάρι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s