Σαρακοστή night

Τρίτη 07 Απριλίου 2015 – Σπίτι Εύας

a04072364
Μιας και μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, είπαμε και φέτος να τηρήσουμε την παράδοση και να νηστέψουμε, τρώγοντας σαρακοστιανά. Η δική μας νηστεία αφορά μόνο το κρέας και τα παράγωγα αυτού, οπότε όλες μας οι συνταγές περιέχουν κανονικότατα λαδάκι. Η φίλη μας η Μαριάννα είχε μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας! Κάθισε στη συνηθισμένη θέση της, φόρεσε το παλτό της, το κασκόλ της και τα γυαλιά της, και έβγαλε φωτογραφίες με τις αγαπημένες της φιλενάδες!

Το μενού

Ορεκτικό:              Γαρίδες με δεντρολίβανο και αρωματικό λάδι σκόρδου

Σαλάτα:                 Σαλάτα λάχανο με σύκα, σταφίδες και καρύδια

Κυρίως πιάτο:       Σπαγγέτι Vongole

Γλυκό:                    Νηστίσιμο μωσαϊκό με χαλβά και ταχίνι


Γαρίδες με αρωματικό λάδι σκόρδου

(συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου)

Υλικάa04072360

  • 8 μεγάλες γαρίδες (εμείς βάλαμε 12)
  • 2/3 φλ. λάδι
  • 8 σκ. σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.γ. μέλι
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι, ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 – 6 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι, χωρίς όμως να καπνίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το λάδι να κρυώσει και να πάρει τα αρώματα από τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Περνάμε από το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Ρίχνουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Σε ένα άλλο μπολ, ενώνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια (αφαιρούμε και το μαύρο εντεράκι της πλάτης με ένα μαχαίρι). Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το αρωματικό λάδι και, μόλις κάψει, προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την μια πλευρά και μόλις αλλάξουν χρώμα τις γυρίζουμε και από την άλλη. Προσθέτουμε το πολτοποιημένο μίγμα του σκόρδου με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μίγμα με τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι και την πάπρικα. Ανακινούμε καλά το τηγάνι να πάει παντού η σάλτσα και μετά από 2 – 3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.


Σαλάτα λάχανο με σύκα, σταφίδες και καρύδια

(συνταγή της Ελένης Ψυχούλη)

Υλικάa04072363

  • 1/2 κόκκινο λάχανο
  • 1/4 λευκό λάχανο
  • 3 καρότα
  • 5-6 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. σταφίδες
  • 1/2 φλ. καρύδια, σπασμένα
  • 3 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. λάδι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό, σπασμένο στο γουδί
  • 1 κ.σ. σόγια
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και το καρότο. Τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις σταφίδες, τα καρύδια και τα σύκα. Σε ένα μπολ, χτυπάμε όλα τα υλικά για το dressing μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τα λαχανικά με το dressing και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε τη σαλατιέρα με μεμβράνη και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.


Spaghetti Vongole

(συνταγή του Jamie Oliver)

Υλικάa04072375

  • 1 κιλό μικρές αχιβάδες
  • 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 10 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις αχιβάδες σε κρύο νερό και τις αφήνουμε για αρκετή ώρα για να καθαρίσουν. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βράζουμε τα μακαρόνια. 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμα τα μακαρόνια, βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι (τόσο μεγάλο όσο να χωράει και τα μακαρόνια) λάδι και προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τις πιπερίτσες. Ανακατεύουμε καλά και μόλις το σκόρδο αρχίσει να σκουραίνει, ρίχνουμε τις αχιβάδες και μετά το κρασί. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι κατσαρόλας και περιμένουμε 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν οι αχιβάδες. Όσες αχιβάδες δεν ανοίξουν, τις πετάμε. Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα σταγγίζουμε και στη συνέχεια τα βάζουμε στο τηγάνι με τις αχιβάδες. Προσθέτουμε και το μαϊντανό. Αφήνουμε τα μακαρόνια 2-3 λεπτά μέσα στο τηγάνι για να πάρουν άρωμα και αμέσως μετά τα σερβίρουμε.


Νηστίσιμο μωσαϊκό με χαλβά και ταχίνι

(συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου)

Υλικάa04072379

  • 200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  • 200 γρ. σουμάδα
  • 200 γρ. ταχίνι
  • 30 γρ. κακάο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 400 γρ. μακεδονικό χαλβά, κομμένο σε μικρά κομμάτια (εμείς χρησιμοποιήσαμε μπισκότα digestive)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τη σουμάδα (την αποσύρουμε από τη φωτιά πριν βράσει) και την βάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι, το κακάο και το ξύσμα. Τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον χαλβά και ανακατεύουμε ξανά. Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδόκολλα και το τυλίγουμε σε ένα σφιχτό ρολό. Βάζουμε το μωσαϊκό στην κατάψυξη και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Το σερβίρουμε κομμένο σε λεπτές φέτες.


Advertisements

One thought on “Σαρακοστή night

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s