St Patrick’s night

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 – Σπίτι Ραλλούς

 
17 Μαρτίου, δηλαδή St Patrick’s day και μεγάλη γιορτή για τους Ιρλανδούς! Πράσινα ρούχα, τριφύλλια και φυσικά Guinness επιβάλλονται για τον St Paddy και εννοείται ακολουθήσαμε την παράδοση.

Το μενού

Ορεκτικό:              Παραδοσιακό Irish soda bread με φοντί με τυριά και Guinness

Κυρίως πιάτο:       Dublin coddle

Γλυκό:                    Πράσινα σοκολατένια cheesecake


Irish soda bread

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 4 φλ. αλεύρι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. baking soda
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γάλα με το ξύδι και το αφήνουμε για 5′ ακίνητο για να κόψει (ναι, ναι να κόψει. Κάνει το ψωμί να μη στεγνώνει και γίνεται και νόστιμο). Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη baking soda, το baking powder, το αλάτι και τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμαράκι που δεν κολλάει. Σχηματίζουμε μια μπάλα με το ζυμάρι και χαράζουμε ένα σταυρό στην κορυφή. Μπορούμε και να το αλείψουμε και με λίγο γάλα και βούτυρο. Το βάζουμε σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε για 45-50′ ώσπου μια οδοντογλυφίδα που μπήγουμε στο κέντρο να βγαίνει στεγνή και το ψωμί να μυρίζει τέλεια και όχι ζυμαρίλα!


 Φοντί με τυριά και Guinness

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 160 γρ Cheddar τριμμένο
  • 250 γρ Emmental τριμμένο
  • 10 γρ cornflour
  • Μισή Guinness
  • 1 κ.σ. barbeque sauce
  • 1/3 κ.σ. Worcestershire sauce
  • 1/2 κ.γ. garlic powder
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας. Όταν το τυρί λιώσει καλά και δέσει το φοντί το μεταφέρουμε στο ειδικό σκεύος. Καρφώνουμε μπουκιές από το ιρλανδικό ψωμάκι και αρχίζουμε τις βούτες. Αλίμονο όποιος χάσει τη μπουκίτσα του!!


Dublin Coddle

Υλικά

 

  • 1,5 κιλό πατατούλες baby
  • 3 κρεμμύδια
  • 400 γρ μπέικον άκοπο
  • 500 γρ λουκάνικο χοιρινό (εμείς βάλαμε Πολίτικο και ήταν τέλειο)
  • 500 ml ζωμό κοτόπουλο
  • 4 κ.σ. μαϊντανό κομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατατούλες και τις κόβουμε σε 2-3 κομμάτια. Κόβουμε το μπέικον και το λουκάνικο σε κομμάτια. Σε τηγάνι χωρίς λάδι και σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπέικον μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος τους. Τα βάζουμε σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε και τα λουκάνικα. Όταν ροδίσουν καλά τα βγάζουμε κι αυτά. Κοίτα πόσο λίπος έμεινε στο τηγάνι!!! Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (αν μπορεί να μπει και στο φούρνο θα βοηθήσει μετά) Βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια σε φέτες, το μπέικον, τα λουκάνικα, μαϊντανό και αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι αν ο ζωμός είναι από κύβο). Ρίχνουμε και το ζωμό, σκεπάζουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν σχετικά οι πατάτες. Αν η κατσαρόλα μπαίνει στο φούρνο την ξεσκεπάζουμε και τη βάζουμε, αλλιώς μεταφέρουμε το coddle σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 200° C μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και το φαγητό να ρουφήξει τα ζουμιά του και να ροδίσει. Σερβίρουμε με μουστάρδα και μπύρες!


Πράσινα σοκολατένια cheesecake

Υλικά

  • 12 σοκολατένια μπισκοτάκια
  • 12 σοκολατάκια after eight (τα λεπτά με τη μέντα στη μέση)
  • 1 τυρί κρέμα
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/6 φλ. κακάο
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1/2 γιαούρτι

Για το frosting

  • 1/4 φλ. γιαούρτι
  • 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 σταγόνα πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ° C. Βάζουμε σε μία φόρμα για muffins 12 πράσινα (!) χαρτάκια και μέσα σε αυτά από ένα μπισκότο και από πάνω του ένα after eight (αν χρειαστεί πιέζουμε για να σπάσουν και να χωρέσουν καλά στο χαρτάκι). Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, το κακάο και το αλεύρι. Προσθέτουμε το αυγό και το γιαούρτι και ξαναχτυπάμε. Γεμίζουμε τα χαρτάκια και τα ψήνουμε μέχρι να σφίξουν, περίπου 20′. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και φτιάχνουμε το γλάσο: ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, τη σαντιγί, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το χρώμα (δεν έγινε κάτι και να μην έχουμε, αλλά χαλάει το st Patrick’s theme κάπως) και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ωραίο και πράσινο. Με ένα κουταλάκι καλύπτουμε τα μικρά cheesecake με το πράσινο γλάσο!


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s