Βραδιά Χρύσα Παραδείση

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2015 – Σπίτι Εύας

Theme nights!
 Για όσους δεν την γνωρίζουν ήδη, η Χρύσα Παραδείση είναι ο θηλυκός «Τσελεμεντές», η οποία έγραφε τις συναγές της στο περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ», και τα βιβλία της ήταν must για την νοικοκυρά της δεκαετίας του ’60. Ίσως η μαμά ή η γιαγιά μας να έχει ένα βιβλίο της σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης…  

Το μενού

Ορεκτικό:               Κοτόπιτα

Κυρίως πιάτο:       Πεννάκι ογκρατέν

Γλυκό:                    Κέικ μήλου


Κοτόπιτα

ΥλικάΚοτόπιτα

  • 1,5 kg κοτόπουλο (φιλέτο)
  • 1/2 kg κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 4 αυγά, χτυπημένα
  • 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/2 kg ζύμη σφολιάτα
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Τα βγάζουμε από το νερό (μην πετάξετε το νερό!) και ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο. Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε μέχρι να σιγοβράσουν για μερικά λεπτά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τα χτυπημένα αυγά και την παρμεζάνα. Χωρίζουμε τη σφολιάτα σε 2 μέρη. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη μισή ζύμη. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε την πίτα στους 180-200 βαθμούς για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 25 λεπτά.


Πεννάκι ογρατέν

ΥλικάΠεννάκι ογκρατέν

  • 500 γρ. πεννάκι
  • 500 γρ. κιμάς
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντακό, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 400 γρ.τυρί ένταμ, τριμμένο
  • λίγο λάδι

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον κιμά στο λάδι, και ρίχνουμε τον τοματοχυμό. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα και το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε το πεννάκι (στο νερό που έχουμε βράσει το κατόπουλο και τα κρεμμύδια, από την προηγούμενη συνταγή) και τα σουρώνουμε. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε τα μισά ζυμαρικά. Προσθέτουμε τον κιμά, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο τυρί και τα ρίχνουμε πάνω από τα ζυμαρικά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.


Κέικ μήλου

ΥλικάΚέικ μήλου

  • 1/2 φλ. βούτυρο (αν θέλουμε να σιροπιάσει πιο πολύ το κέικ, χρησιμοποιούμε περισσότερο βούτυρο)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 4 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 4-5 μήλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με το ρίξερα και προσθέτουμε εναλλάξ τη ζάχαρη και τα αυγά. Στη συνέχεια, βάζουμε σιγά-σιγά τη βανίλια, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το γάλα. Σε ένα ταψάκι, απλώνουμε το βούτυρο και 1/2 φλ. ζάχαρη. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε κυκλικά στο ταψάκι. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα, και προσθέτουμε το μίγμα για το κέικ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά το κέικ σε μια πιατέλα και περιμένουμε μέχρι να ποτίσει το κέικ.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s