Βραδιά Julia Child

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 – Σπίτι Χριστίνας

SAMSUNG CSC
 
Επιστρέφω στην ενεργό δράση των post λοιπόν, μετά από μεγάλο διάστημα για το οποίο και θα πρέπει να απολογηθώ… Σήμερα μαγειρέψαμε συνταγές της Julia Child, οι οποίες μπορώ να πω ότι μας εντυπωσίασαν! Τις προτείνουμε όλες ανεπιφύλακτα!

Το μενού

Ορεκτικό:              Σουφλέ τυριών με σάλτσα παρμεζάνας

Σαλάτα:                  Σαλάτα Nicoise

Κυρίως πιάτο:       Coq au vin – κάπως διαφορετικό

Γλυκό:                    Σοκολατένιο κέικ Reine de Saba


Σουφλέ τυριών με σάλτσα παρμεζάνας

ΥλικάSAMSUNG CSC

Σουφλέ

  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα (+ λίγο ακόμα)
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη
  • 1 κούπα γάλα
  • 1/2 κούπα emmental τριμμένο
  • 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

Κρέμα παρμεζάνας

  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 1/4 κούπα γάλα
  • 1/3 κούπα emmental
  • 1/3 κούπα παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, και πασπαλίζουμε λίγη παρμεζάνα στον πάτο. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε το αλεύρι και το σκόρδο ανακατεύοντας για 2 λεπτά περίπου. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε για άλλα δύο λεπτά μέχρι να αρχίσει το μείγμα μας να γίνεται πιο πηχτό. Βγάζουμε τη σκελίδα σκόρδο και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το emmental. Στη συνέχεια περνάμε το μείγμα από το multi μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται, προσθέτουμε τους κρόκους και ξαναχτυπάμε. Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα των τυριών και στη συνέχεια το βάζουμε όλο στο έτοιμο ταψί μας και το ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε το σουφλέ να κρυώσει για 10 λεπτά.

Σε ένα ξεχωριστό κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την κρέμα παρμεζάνας. Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε την παρμεζάνα και το emmental και το περνάμε από το multi να ομογενοποιηθεί. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί. Σερβίρουμε το σουφλέ με την κρέμα παρμεζάνας!


 Σαλάτα Nicoise

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 2 αυγά βρασμένα καλά
  • 4 πατάτες με τη φλούδα και βρασμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • μαρούλι
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 μικρή κονσέρβα φιλέτο αντσούγιας
  • 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • λίγο μαϊντανό
  • λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες, ξεφλουδίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε και αυτά σε φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το μαρούλι,  προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα, τις κονσέρβες και το μαϊντανό. Φτιάχνουμε dressing με το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Τέλος προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε! Περίεργοι συνδυασμοί σχετικά, αλλά νόστιμο αποτέλεσμα!


Coq au vin – κάπως διαφορετικό

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 8 μπουτάκια κοτόπουλο
  • 20 κρεμμύδια στιφάδου
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κούπες ζωμός κοτόπουλου
  • 2 κούπες ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • θυμάρι και μαϊντανό
  • 1/2 πακέτο μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το μπέικον, το βγάζουμε από το τηγάνι και το στραγγίζουμε. Στο ίδιο τηγάνι (σε δόσεις αν χρειαστεί), τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το σκόρδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τον ζωμό, το κρασί και τα μυρωδικά, ρίχνουμε ξανά και το μπέικον μέσα και σιγοβράζουμε. Μαγειρεύουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Έπειτα το αφαιρούμε από το τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια, πετάμε το σκόρδο και προσθέτουμε στη σάλτσα τα μανιτάρια. Αφού βράσουν για λίγη ώρα, ξαναβάζουμε όλα τα υλικά στο τηγάνι. Αφού μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου και μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει λίγο, τα σερβίρουμε! Εμείς τα φάγαμε με ρυζάκι!


Σοκολατένιο κέικ Reine de Saba

ΥλικάSAMSUNG CSC

Για το κέικ

  • 12o γρ κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. espresso έτοιμο ή μαύρο ρούμι
  • 8 κ.σ. βούτυρο
  • 2/3 κούπα ζάχαρη + 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/3 κούπα αμυγδαλόψιχα τριμμένη
  • 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1 κουτάκι φράουλες

Για το γλάσο

  • 2 κ.σ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. espresso έτοιμο ή μαύρο ρούμι
  • λίγο αλάτι
  • 6 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, μαζί με τον καφέ ή το ρούμι. Χτυπάμε με ένα μίξερ το βούτυρο με τα 2/3 κούπα ζάχαρη, μέχρι το μείγμα μας να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το τριμμένο αμύγδαλο και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι έγινε το κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο.

Λιώνουμε τη σοκολάτα με τον καφέ (ή ρούμι), προσθέτουμε το βούτυρο και αλείφουμε το κέικ. Να ξέρετε, είναι απίστευτο ακόμα και για όσους δεν τρελαίνονται με σοκολατένια γλυκά!

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s