Βραδιά Rick Bayless

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 – Σπίτι Μαριάννας

a12171606
Σου λέει κάτι το όνομα Rick Bayless? Όχι? Μην νιώθεις άσχημα… ούτε εμείς τον ξέραμε! (οι 3 από τις 4 τουλάχιστον – ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε!) Ο Rick Bayless είναι ο Αμερικάνος σεφ ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός επειδή κέρδισε το Top Chef Masters με την μεξινάνικη κουζίνα, στην οποία ειδικεύεται, και μάλιστα ενάντια στην γαλλική και την ιταλική κουζίνα! Όπως καταλάβατε, βραδιά Rick Bayless σημαίνει μεξικάνικο!  Όσο υπάρχει chipotle όλα πάνε καλά…

Το μενού

Ορεκτικό:              Garlicky guacamole

Σαλάτα:                 Ζεστή σαλάτα με σπανάκι και λουκάνικο

Κυρίως πιάτο:      Chipotle chicken tinga tacos

Συνοδευτικο:        Ψητό καλαμπόκι

Γλυκό:                    Chocolate chile mousse


Garlicky guacamole

Υλικάa12171619

 

  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 6 μεσαία αβοκάντο
  • 1/2 κουπ. κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 
  • 2 κ.σ. χυμό lime
  • αλάτι
  • nachos

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις σκελίδες σκόρδου σε ένα τηγανάκι για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσουν εξωτερικά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Κόβουμε τα αβοκάντο στα δύο, βγάζουμε το κουκούτσι με ένα μαχαίρι και αφαιρούμε το εσωτερικό σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό lime και τον κόλιαντρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε αλάτι, δοκιμάζοντας. Σερβίρουμε με τα nachos.


Ζεστή σαλάτα με σπανάκι και λουκάνικο

Υλικάa12171618

  • 220 γρ. λουκάνικο τύπου chorizo, ψιλοκομμένο 
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Σπανάκι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζουμε το λουκάνικο σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσει για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε, προσθέτοντας αν χρειάζεται αλάτι.  Ρίχνουμε το ζεστό μίγμα υλικών πάνω από το σπανάκι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.


Chipotle chicken tinga tacos

Υλικάa12171600

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη τομάτα
  • 1 κονσέρβα σάλτσα chipotle
  • 4 κουπ. κοτόπουλο, μαγειρεμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 8-12 ζεστές tortillas
  • 2 ώριμα αβοκάντο, κομμένα σε κύβους
  • 3-4 κ.σ. παρμεζάνα
  • κόλιαντροψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το λίγο λάδι και  τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τη σάλτσα chipotle, την ντομάτα με το χυμό της και το ξύδι. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο. Αφού κρυώσει, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα αλάτι. Σερβίρουμε το μίγμα σε ζεστές tortillas, και προσθέτουμε από πάνω αβοκάντο, παρμεζάνα και κόλιαντρο.


Ψητό καλαμπόκι

Υλικάa12171615

  • 4 καλαμπόκια
  • 1/4 κουπ. σκόνη τσίλι, ή πάπρικα καυτερή
  • βούτυρο

 

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε τα καλαμπόκια σε νερό με αλάτι και ζάχαρη για τουλάχιστον 30 λεπτά, προκειμένου να πάρουν γεύση και παραμείνουν ζουμερά μετά το ψήσιμο. Ψήνουμε τα καλαμπόκια στο γκριλ, γυρνώντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αφού ψηθούν αλείφουμε με βούτυρο, πασπαλίζουμε με πάπρικα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα!


Chocolate Chile Mousse

Υλικάa12181620

  • 4 – 5 ancho chiles (εμείς χρησιμοποιήσαμε καυτερή πάπρικα)
  • 170 γρ. κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1 1/2 φύλλα ζελατίνας 
  • 2 κ.σ. Kalhua
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • αλάτι
  • 2 κούπ. κρέμα γάλακτος
  • λίγη κουβερτούρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την καυτερή πάπρικα και το κακάο, και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ με κρύο νερό, βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το νερό και τα πιέζουμε καλά, ώστε να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε το Kahlua (μπορούμε να το βάλουμε και για 30 δευτερόλεπτα το φούρνο μικροκυμάτων), προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη βανίλια και 1/4 κ.γ. αλάτι. Σε ένα τιγανάκι, βάζουμε 1/2 κουπ. κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Βάζουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο μίγμα με τη σοκολάτα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε το μίγμα με το Kalhua. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε 1 1/2 κουπ κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε στο μπολ το μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μίγμα μας σε τέσσερα ωραία μπολάκι ή ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (αν θέλουμε να τα αφήσουμε για περισσότερες από 2 ώρες στο ψυγείο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη). Πασπαλίζουμε τη μους με λίγη τριμμένη κουβερτούρα και σερβίρουμε.


 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s