Thanksgiving 2014

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 – Σπίτι Εύας

11291416a
Για άλλη μια χρονιά, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τη γιορτή των Ευχαριστιών με ένα επίσημο black and white event! Γιορτινό τραπέζι, πολλά φαγητά, τον Αποστόλη τη γαλοπούλα και… καλεσμένους!

Το μενού

Entree:               Ψωμάκια

Ορεκτικό:          Σαλάτα με σύκο, Κολυκοθόσουπα, Quiche lorraine, Mac’n’cheese, Γεμιστά μανιτάρια

Κυρίως πιάτο:   Γαλοπούλα

Συνοδευτικό:     Cranberry sauce, Όρθιες πατάτες & γλυκοπατάτες στο φούρνο, Γλασαρισμένα καρότα

Γλυκό:                 Apple caramel cheesecake, Σοκολατόπιτα


Ψωμάκια

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 4 κουπ. γάλα
  • 1 κουπ. ζάχαρη
  • 1 κουπ. λάδι (κατά προτίμηση ηλιέλαιο)
  • 9 κουπ. αλεύρι
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά λίγο πριν βράσει και το αφήνουμε να κρυώσει (Προσοχή: το μίγμα πρέπει να είναι χλιαρό, ώστε να ενεργοποιήσει τη μαγιά αλλά να μην την κάψει). Μόλις το μίγμα φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, προσθέτουμε 4 κουπ. αλεύρι και τη μαγιά. Ομογενοποιούμε τα υλικά, προσθέτουμε άλλες 4 κουπ. αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Σκεπάζουμε το μίγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί. Μόλις φουσκώσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι, και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε 1 ή 2 φόρμες για μάφιν. Σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τοποθετούμε 3 στην κάθε θέση. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 με 2 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για 17 με 20 λεπτά.


Κολοκυθόσουπα

Υλικά:

  • 700 γρ. κολοκύθα
  • 3 χοντρά καρότα, καθαρισμένα
  • 4 ντομάτες, καθαρισμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1/2 κ.γ. κάρυ
  • 1,5 l νερό
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ.γ. τζίντερ, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ψιλοκομμένος μαϊντανος

Εκτέλεση

Πλένουμε την κολοκύθα με ζεστό νερό, την κόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε την κολοκύθα, τα καρότα και τη ντομάτα σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα καρότα και την κολοκύθα και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και περιμένουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το κάρυ, το τζίντερ, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Όταν η κολοκύθα έχει μαλακώσει, τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τα πολτοποιούμε καλά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Το βάζουμε πάλι στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει και το αποσύρουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.


Quiche Lorraine με σπανάκι και μπέικον

Υλικά για τη ζύμη:11291354a

  • 2 1/2 κουπ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.g. ζάχαρη
  • 16 κ.σ. (2 πακέτα) ανάλατο βούτυρο, σε κυβάκια
  • 1/4 – 1/2 κουπ. κρύο νερό

Υλικά για τη γέμιση:

  • 6 αυγά, χτυπημένα
  • 1 1/2 κουπ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουπ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. μπέικον, κομμένο σε κυβάκια και σοταρισμένο
  • 1 1/2 κουπ. έμμενταλ, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι, με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το 1/4 κουπ. νερό και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ζύμη (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό). Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Ανακατεύουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι. Στρώνουμε στη φόρμα τη ζύμη. Πάνω στη ζύμη τοποθετούμε το σπανάκι, μετά το μπέικον και στο τέλος το έμμενταλ. Προσθέτουμε το μίγμα με τα αυγά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-45 λεπτά μέχρι να δέσει η γέμιση.


Mac ‘n’ cheese

Υλικά:

  • 2 χούφτες τριμμένο ψωμί
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα
  • 200 γρ. τσένταρ
  • 250 γρ. ριγκατόνι
  • 8 φέτες μπέικον

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το τριμμένο ψωμί σε ένα ταψάκι, ραντίζουμε με λίγο λάδι και αλάτι και τα ψήνουμε για 5 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη μουστάρδα και ψήνουμε για 1 λεπτό. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα, και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει (για 4 λεπτά). Προσθέτουμε το τυρί και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει. Βράζουμε τα ριγκατόνια al dente και προσθέτουμε την σάλτσα και το μπέικον. Τα βάζουμε σε ένα πιρέξ, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ψωμί και το ψήνουμε για 20 λεπτά.


Μανιτάρια γεμιστά

Υλικά για το μαρινάρισμα:11291357α

  • 12 μανιτάρια
  • 1 κ.σ. λάδι (ηλιέλαιο)
  • 1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 πακέτο τυρί κρέμα
  • 1/4 κουπ. παρμεζάνα, τρμμένη
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και λαδώνουμε/βουτυρώνουμε ένα ταψί. Με μία υγρή πετρέτα καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Προσεκτικά αφαιρούμε τα «κοτσάνια» (τα σκάβουμε αρκετά βαθιά για να χωρέσει η γέμιση), τα οποία ψιλοκόβουμε αφαιρόντας το σκληρό μέρος. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε μέχρι να φύγει η υγρασία από τα μανιτάρια (προσοχή να μην καεί το σκόρδο) και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, το πιπέρι, το κρεμμύδι σε σκόνη και το πιπέρι καγιέν και τα ανακατεύουμε καλά. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, γεμίζουμε το κάθε μανιτάρι με αρκετή γέμιση και τα βάζουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.


Γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα (7 κιλά)11301432α

Υλικά για τη μαρινάδα:

  • 3 κουπ. χυμό μήλου
  • 9 λίτρα νερά
  • 4 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 5 σκ. σκόρδο
  • 1 – 1/2 κουπ. αλάτι
  • 2 κουπ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κόκκοι πιπεριού
  • 5 φύλλα δάφνης
  • φλούδα από 3 πορτοκάλια

Υλικά για την εσωτερική επάλειψη:

  • Βούτυρο

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Τοποθετούμε στη λεκάνη τη γαλοπούλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 16-24 ώρες. Μόλις η γαλοπούλα είναι έτοιμη για ψήσιμο, την αφαιρούμε από τη μαρινάδα, την ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό ώστε να φύγει το αλάτι και τη σκουπίζουμε καλά ώστε να φύγει το πολύ αλάτι.

Βουτυρώνουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας. Χρησιμοποιούμε το βούτυρο και αλείφουμε τη γαλοπούλα ανάμεσα στην πέτσα και το κρέας.

Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας μαζί και αλείφουμε την πέτσα με λάδι. Ψήνουμε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά. Βάζουμε ένα θερμόμετρο για κρέας στο πιο παχύ μέρος από το στήθος της γαλοπούλας και καλύπτουμε το στήθος με αλουμινόχαρτο. Xαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 2-2,5 ώρες μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 71,5 βαθμούς (161 βαθμούς Farhrenheit). Μαζεύουμε τα υγρά της γαλοπούλας από τον πάτο του ταψιού και τα φυλάμε για να κάνουμε τη σάλτσα.

Με ένα ψαλίδι, ελευθερώνουμε τα δεμένα πόδια της γαλοπούλας. Κόβουμε τα δυο μπούτια και αφαιρούμε το κρέας τους. Στη συνέχεια φιλετάρουμε το κρέας από το κάθε στήθος της γαλοπούλας, και στο τέλος κόβουμε τις φτερούγες.


Σάλτσα Γαλοπούλας

Υλικά:11301470α

  • Υγρά από το ψήσιμο της γαλοπούλας
  • 1/2 κουπ. αλεύρι
  • 4 κουπ. ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα τηγανάκι σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε 1 κουπ. από τα υγρά της γαλοπούλας. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύμε καλά για να μην μας κολλήσει. Αν είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να πάρει ένα ανοιχτόχρωμο καφέ χρώμα. Προσθέτουμε άλλη 1 κουπ. από τα υγρά της γαλοπούλας και το ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας συνεχώς για 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.


Cranberry sauce11291382α

Υλικά:

  • 340 γρ. cranberries
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 45 ml brandy
  • 75 ml νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα τηγανάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας που και που μέχρι να αρχίσει το μίγμα να βράζει. Όσο ανακατεύουμε, τα cranberries θα πρέπει να διαλύονται. Δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται περισσότερη ζάχαρη. Βάζουμε τη sauce σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.


Όρθιες πατάτες και γλυκοπατάτες στο φούρνο

Υλικά:11291353α

  • 1 kg πατάτες
  • 1 kg γλυκοπατάτες
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 600 ml γάλα
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμένουμε το φούρνο σους 160 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. Κόβουμε τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες σε λεπτές ροδέλες ίσου πάχους και τις τοποθετούμε στο πυρέξ όρθιες τη μια δίπλα στην άλλη ώστε να στέκονται. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος , το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο και περιχύνουμε με το μίγμα τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες να μαλακώσουν και να ροδίσει η επιφάνεια.


Γλασαρισμένα καρότα

Υλικά:SAMSUNG CSC

  • 1 πακέτο βούτυρο
  • 900 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1/2 κουπ. ουίσκι
  • 1/4 κουπ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα ψήνουμε για 1-1,5 λεπτό και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Βάζουμε το ουίσκι στο τηγάνι και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 30 δευτερόλεπτα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα καρότα, τα σκεπάζουμε και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και να δέσει τη σάλτσα.


Apple caramel cheesecake

Υλικά για τη ζύμη:11301498α

  • 1,5 κουπ. μπισκότα digestive, τριμμένα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κουπ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

Υλικά για την καραμέλα και τα πεκάν:

  • 2 κουπ. ζάχαρη
  • 12 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κουπ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κουπ. πεκάν, κομμένα

Υλικά για τα μήλα:

  • 5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1/2 κουπ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 5 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

Υλικά για το cheesecake:

  • 230 γρ. τυρί κρέμα
  • 1/4 κουπ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.γ. βανίλια

Υλικά για τη σαντιγί:

  • 3/4 κουπ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα μπισκότα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ανακατεύουμε καλά τα μπισκότα με το βούτυρο. Απλώνουμε το μίγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενη στεφάνη και τα πιέζουμε καλά, ανασηκώνοντας τις άκρες. Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Για την καραμέλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη σε μια κατσορόλα και τη ζεσταίνουμε σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει. Μόλις η ζάχαρη πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα προσθέτουμε όλα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και το βούτυρο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματοθεί η κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την περισσότερη από την καραμέλα πάνω από τα μπισκότα και από πάνω πασπαλίζουμε με τα κομμένα πεκάν. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα μήλα.

Για τα μήλα, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε το μίγμα για 1 λεπτό μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέτουμε τα μήλα και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, τα βάζουμε πάνω από τη στρώση με τα πεκάν και βάζουμε τη φόρμα πάλι στο ψυγείο.

Για το cheesecake, με το μίξερ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Βάζουμε το μίγμα πάνω από τη στρώση με τα μήλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.

Για την σαντιγί, ανακατεύουμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να σφίξει. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το cheesecake και βάζουμε από πάνω την καραμέλα που κρατήσαμε.


Σοκολατόπιτα

Υλικά για τη σοκολατόπιτα:11301500α

  • 450 γρ. βούτυρο
  • 450 γρ. κουβερτούρα
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένα

Υλικά για τη σάλτσα:

  • 500 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • 750 γρ. κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η σοκολατίποτα, περιχύνουμε αμέσως με τη σάλτσα σοκολάτας

Για τη σάλτσα σοκολάτα, βράζουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη λιωμένη κουβερτούρα μέχρι να ενσωματωθεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s