Βραδιά Smitten Kitchen

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2014 – Σπίτι Μαριάννας

DSC00119
 
Η σημερινή βραδιά ήταν αφιερωμένη στο αγαπημένο μας foob blog. Το Smitten Kitchen είναι μία εξαιρετική ανακάλυψη της φίλης Ραλλούς και είμαστε όλες ευγνώμονες γι’αυτό!

Το μενού

Ορεκτικό:              Μανιτάρια στο φούρνο με σκόρδο και βούτυρο

Σαλάτα:                  Σαλάτα με μάραθο, prosciutto και ρόδι

Κυρίως πιάτο:       Steak sandwiches

Συνοδευτικο:        Τραγανές ροδέλες πατάτας στο φούρνο

Γλυκό:                    Τάρτα μήλου με αλατισμένη καραμέλα


Μανιτάρια στο φούρνο με σκόρδο και βούτυρο

ΥλικάDSC00133


  • 500 γρ. άσπρα μανιτάρια κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1/4  κουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220°. Ανακατεύουμε τα μανιτάρια με την κάπαρη, το σκόρδο, λάδι, αλάτι και πιπέρι και τα βάζουμεσε ένα ταψί. Βάζουμε πάνω από τα μανιτάρια κομματάκια βούτυρο και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο. Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια, 15-20 λεπτά. Αφού βγάλουμε τα μανιτάρια από το φούρνο, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το μαϊντανό.

Σερβίρουμε αμέσως με ψωμάκι για βούτες!


 Σαλάτα με μάραθο, prosciutto και ρόδι

ΥλικάDSC00123

  • 2 κουπ. ψιλοκομμένο φινόκιο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ρόκα
  • 1 κουπ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/4 κουπ. φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
  • 1 1/2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • φέτες προσούτο
  • 1/2 κουπ. ρόδι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το φινόκιο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε τη ρόκα, τα κρεμμυδάκια, τη μέντα, το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μπωλ και αλατοπιπερώνουμε.

Μοιράζουμε τη σαλάτα στα πιάτα, ρίχνουμε από πάνω το μίγμα με το φινόκιο και τις φέτες προσούτο κομμένες με το χέρι. Πασπαλίζουμε με το ρόδι.


Steak sandwiches

ΥλικάDSC00136

  • 600 γρ. μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα χωρίς κόκκαλο
  • 1/4 κουπ. ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 4 ψωμάκια ciabatta κομμένα στη μέση
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 κουπ. ρόκα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σως Mustard Mayο:

  • 1/3 κουπ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. sour cream (ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος με γιαούρτι)
  • 1/8 κ.γ.  αλάτι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Αφήνουμε ένα τηγάνι να κάψει με μία κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε τη μπριζόλα για ένα λεπτό την κάθε πλευρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε τη μπριζόλα  για 7-10 λεπτά, γυρίζοντας κάθε τόσο, μέχρι να παραμείνει ζουμερή στη μέση. Μεταφέρουμε σε πιάτο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, και αφήνουμε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε τη μπριζόλα σε λωρίδες.

Χρησιμοποιούμε το ίδιο τηγάνι και ζεσταίνουμε 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το θυμάρι και τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια στο φούρνο, απλώνουμε σε ένα ψωμάκι τη σως, προσθέτουμε το κρέας και απο πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Στο τέλος βάζουμε τη ρόκα και καλύπτουμε με το δεύτερο ψωμάκι.


Τραγανές ροδέλες πατάτας στο φούρνο

ΥλικάDSC00132

  • 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 3 κ.σ.  ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο (Προσοχή στην ποσότητα, ΚΑΙΕΙ!)
  • 1,8 kg πατάτες
  • 4 κρεμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 8 κλωναράκια θυμάρι
  • τριμένη παρμεζάνα/κομματάκκια μπέηκον για πασπάλισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°.   Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες ίσου μεγέθους με ένα μαντολίνο.

Ανακατεύουμε το λάδι με το βούτυρο. Λαδώνουμε το ταψί  με λίγο από το μίγμα για να μην κολλήσουν οι πατάτες. Τοποθετούμε τις πατάτες όρθιες τη μία διπλα στην άλλη, και ανά διαστήματα προσθέτουμε και ροδέλες κρεμμυδιού. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα λάδι/βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κλωναράκια θυμάρι  και πασπαλίζουμε με μπούκοβο αν θέλουμε.

Ψήνουμε για 1.5 ώρα. Βγάζοντας το ταψί από το φούρνο πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε ζεστό.


Τάρτα μήλου με αλατισμένη καραμέλα

ΥλικάDSC00112

Για τη βάση της τάρτας:

  • 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
  • 4 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια

Για το γλάσο καραμέλας:

  • 1/4 κουπ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/4 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τη ζύμη. Απλώνουμε τις φέτες μήλου στη ζύμη έτσι ώστε η μία να ακουμπάει στην άλλη, κυκλικά με φορά από έξω προς τα μέσα. Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ζάχαρη και τα κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν οι άκρες τις ζύμης να ροδίσουν και μαλακώσουν τα μήλα.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο καραμέλας. Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να χρυσαφίσει. βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο. ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί το μίγμα. Πορσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και επαναφέρουμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα ανακατεύοντας και αφήνουμε στο πλάι.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και απλώνουμε την καραμέλα πάνω στα μήλα προσεκτικά με ένα πινέλο. Ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για να σερβίρουμε.


 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s