Βραδιά Emeril Lagasse

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου – Σπίτι Χριστίνας

Στο φετινό κύκλο γνωστοί (ή και όχι τόσο γνωστοί) chef έχουν την τιμητική τους. Η προηγούμενη Τετάρτη ήταν λοιπόν αφιερωμένη στον Emeril Lagasse. Τα σχόλιά μας ικανοποιητικά, αν και η βραδιά ενέχει περιθώρια βελτίωσης.

Το μενού

Ορεκτικό:                  Cheese Roulades

Σαλάτα:                     Σγουρή σαλάτα με καπνιστό σολωμό και αμύγδαλα

Κυρίως πιάτο:          Σκορδάτο φιλέτο μοσχάρι με σάλτσα από βατόμουρα

Συνοδευτικό:             Hash Brown Potatoes

Γλυκό:                       Apple Cake


Cheese Roulades

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 12 ροδέλες μελιτζάνα
  • 12 φέτες prosciutto
  • 12 φέτες φρέσκια mozzarella
  • μπαλσάμικο ξύδι (προεραιτικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τη μελιτζάνα και από τις δύο πλευρές και την αλείφουμε με λίγο λάδι. Την ψήνουμε σε τηγάνι grill ή στο φούρνο μέχρι να ψηθεί καλά. Βάζουμε μία φέτα prosciutto και μία φέτα mozzarella πάνω σε κάθε μελιτζάνα. Το κάνουμε ρολλάκι και τοποθετούμε δύο οδοντογλυφίδες για να κρατιούνται τα ρολλάκια σταθερά. Ψήνουμε τα ρολλάκια της μελιτζάνας μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και περιχύνουμε αν θέλουμε το πιάτο με λίγο μπαλσάμικο.


Σγουρή σαλάτα με καπνιστό σολωμό και αμύγδαλα

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 1 σγουρή πράσινη σαλάτα
  • 5 φέτες καπνιστό σολωμό
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό και ξύσμα από 1 laim
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα εστραγκόν
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκκομένο
  • 1 κγ μουστάρδα dijon
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ψημένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη vinaigrette αναμιγνύοντας το λάδι, τους χυμούς και το ξύσμα από τα εσπαιριδοειδή, το μαϊντανό, το εστραγκόν, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τη μουστάρδα στο μπλέντερ.  Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.Σε ένα μπωλ τοποθετούμε τη σγουρή σαλάτα κομμένη, τις φέτες του σολωμού, τα ψημένα αμύγδαλα και περιχύνουμε με τη vinaigrette.


Σκορδάτο φιλέτο μοσχάρι με σάλτσα από βατόμουρα

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 1 kg φιλέτο μοσχάρι ολόκληρο (η αρχική συνταγή ήταν με ελάφι αλλά μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με φιλέτο μοσχάρι)
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κσ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κγ σκόρδο λιωμένο
  • 2 κούπες βατόμουρα (ή άλλα κόκκινα φρούτα)
  • 2 κούπες ζωμός μοσχαρίσιος
  • 1 κσ μέλι
  • 2 κσ βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στο μοσχάρι και τις γεμίζουμε με τις σκελίδες από το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο και το αλείφουμε με λάδι. Σε ένα τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το φιλέτο (μέχρι να ψηθεί όσο θέλουμε – προτείνεται medium ψήσιμο). Αφαιρούμε το κρέας από το τηγάνι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το κόψουμε. Σε ένα άλλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λάδι και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βατόμουρα. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου ανακατεύοντας.Προσθέτουμε το ζωμό και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και το πολτοποιούμε με ένα mixer χειρός. Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Για να σερβίρουμε, κόβουμε το μοσχάρι σε ροδέλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.


Hash Brown Potatoes

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 5 μέτριες πατάτες
  • 1/4 κούπα σπορέλαιο
  • 3 κσ βούτυρο
  • 1 κούπα ψιλόκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κγ λιωμένο σκόρδο
  • 1 κγ μίγμα μπαχαρικών essence (συνταγή παρακάτω)
  • 1 κγ θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες μέχρι να είναι μισομαγειρεμένες. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι, το μείγμα μπαχαρικών essence, αλάτι και πιπέρι. Δεν ανακατεύουμε τις πατάτες, απλά κουνάμε το τηγάνι περιστασιακά για να μην κολλήσουν. Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να γίνονται τραγανιστές από κάτω. Γυρίζουμε τις πατάτες με μια σπάτουλα και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν και από την άλλη πλευρά.

Μίγμα μπαχαρικών Essence: ανακατεύουμε σε ένα μπωλ 2.5 κγ πάπρικα, 2 κγ αλάτι, 2 κγ σκόρδο σε σκόνη, 1 κγ πιπέρι, 1 κγ κρεμμύδι σε σκόνη, 1 κγ πιπέρι cayenne (ή πάπρικα καυτερή), 1 κγ ρίγανη, 1 κγ θυμάρι


Apple Cake

ΥλικάSAMSUNG CSC

  • 113 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 1/5 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • 1 κγ κανέλα
  • 1/5 κγ αλάτι
  • 1 κούπα μίγμα κρέμα γάλακτος με γιαούρτι
  • 1 κγ βανιλίνη
  • 2 κούπες καθαρισμένα και κομμένα μήλα

Για το topping

  • 1/5 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1/5 κούπα αλεύρι
  • 1/5 κγ κανέλα
  • 4 κσ βούτυρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Αλείφουμε ένα ταψάκι με 2 κσ βούτυρο. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με το υπόλοιπο βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα τη φορά συνεχίζοντας να χτυπάμε το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και και το αλάτι καθώς και το μίγμα με κρέμα γάλακτος και γιούρτι και τη βανίλια. Τέλος βάζουμε τα κομμάτι του μήλου και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί.

Για να φτιάξουμε το topping ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να γίνουν κομματάκια. Ρίχνουμε το topping πάνω από το ταψί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά (ή μέχρι να γίνει το cake)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s