Ελβετική βραδιά – special guest!

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 – Σπίτι Ραλλούς

Fondue

Απίστευτο και όμως αληθινό. Για πρώτη φορά στα χρονικά, σε αυτή τη βραδιά παραβρέθηκε επίτιμος προσκεκλημένος! Προς τιμήν του Αλέξανδρου που πάει για έξι μήνες στη Ζυρίχη, η Τετάρτη ήταν Ελβετική και είχε πέντε μέλη. Καλό ταξίδι Άλεξ!!

Το μενού

Ορεκτικό:               Fondue τυριών

Σαλάτα:                  Δήθεν ελβετική σαλάτα

Κυρίως πιάτο:       Μοσχαράκι Ζυρίχης

Συνοδευτικό:         Rosti πατάτας

Γλυκό:                    Swiss roll με καραμέλα


Fondue τυριών

ΥλικάMmmm fondue

  • 200 gr Cheddar
  • 200 gr emmental
  • 50 gr μετσοβόνε
  • 1 μπύρα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • Ψωμί
  • Κριτσίνια

Εκτέλεση

Βάζουμε τα τυριά, τη μπύρα, το σκόρδο λιωμένο και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν καλά, και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο. Μεταφέρουμε στο σκεύος του fondue, και σερβίρουμε με το ψωμί κομμένο σε μπουκιές (αν θέλουμε το βάζουμε για 10′ στο φούρνο με λίγο λάδι και garlic powder για να γίνει σα νόστιμο κρουτόν πρώτα) και τα κριτσίνια.


Δήθεν ελβετική σαλάτα

Υλικάswiss salad

  • 1 ματσάκι τρυφερά πατζαρόφυλλα
  • 1 ματσάκι baby σπανάκι
  • 1 αγγουράκι
  • 10 ραπανάκια
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1/4 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1/4 κ.γ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/4 κ.γ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λεμόνι
  • Λάδι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε λεπτές φέτες το αγγούρι και τα ραπανάκια και ανακατεύουμε με τα σαλατικά. Χτυπάω το σκόρδο, τα μυρωδικά και όσο λαδολέμονο θέλω και περιχύνω τη σαλάτα.


Μοσχαράκι Ζυρίχης

ΥλικάZurich veal

  • 1 kg σκαλοπίνια μοσχαρίσια
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 200 gr μανιτάρια
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. σόγια
  • Λίγο λεμόνι

Εκτέλεση

Χτυπάμε τις φέτες του κρέατος μέχρι να λεπτύνουν και να έχουν ομοιόμορφο πάχος, και τις αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι λίγο λάδι με το βούτυρο, και όταν κάψει προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές. Όταν έχει ροδίσει καλά όλο το κρέας, το βγάζουμε σε ένα πιάτο. Στο βούτυρο που έχει περισσέψει (αν χρειαστεί συμπληρώνω λίγο λάδι) σωτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο, και στη συνέχεια και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε γύρω στα 5′, μέχρι να σκουρύνουν τα μανιτάρια, και γυρνάμε το κρέας πίσω στο τηγάνι. Σβήνουμε με το κρασί, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού με την κουτάλα για να διαλυθούν όλα τα ωραία καμμένα κομματάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10′ ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, πιπέρι και όση σόγια και λεμόνι χρειάζεται για να νοστιμίσει. Το αφήνουμε άλλα 3′ να δέσει και σερβίρουμε.


Rosti πατάτας

ΥλικάΡοστι

  • 1 kg πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, και τις αφήνουμε να κρυώσουν τουλάχιστον 5 ώρες. Τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ροδίζουμε σε 1 κ.σ. βούτυρο και το προσθέτουμε στο μείγμα της πατάτας. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, και απλώνουμε το μείγμα πατάτα-κρεμμύδι πατώντας το καλά να γίνει ομοιόμορφο. Το αφήνουμε να ροδίσει από κάτω χωρίς να ανακατεύουμε καθόλου, και όταν πάρει ωραίο χρώμα το γυρνάμε ανάποδα με το γνωστό κόλπο με το πιάτο που κάνουμε στην ομελέτα. Το αφήνουμε να ροδίσει και από αυτή την πλευρά, και το  αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.


Swiss roll με καραμέλα

Υλικάswiss roll

Για το παντεσπάνι

  • 4 αυγά
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 80 γρ. αλεύρι
  • 20 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. baking powder

Για την κρέμα καραμέλας

  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί

Για τη διακόσμηση

  • 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη. Όταν ενσωματωθεί καλά ρίχνουμε και τους κρόκους. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και το baking powder. To ενσωματώνουμε με πολύ απαλές κινήσεις στο μείγμα των αυγών χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, προσπαθώντας να μην το ξεφουσκώσουμε. Το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και το ισιώνουμε καλά να έχει παντού ίδιο πάχος. Ψήνουμε για 7-8′. Όσο το παντεσπάνι ψήνεται, βρέχουμε ελαφρά μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και τη στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά. Με το που βγει το παντεσπάνι από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε πάνω στην υγρή πετσέτα, ξεφλουδίζουμε τη λαδόκολλα και το ρολάρουμε σαν κορμό για να πάρει το σχήμα. Έτσι όταν κρυώσει θα τυλίγεται πολύ εύκολα και δε θα σπάσει. Αυτό είναι το κόλπο της γιαγιάς της Μαρίας!! Το αφήνουμε να κρυώσει και κάνουμε την κρέμα.

Βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο και το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, και το αφήνουμε να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε, μόνο να κουνάμε το κατσαρόλι! Αφού βράσει για 2′ ρίχνουμε την κρέμα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Μόλις πήξει λιγάκι το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε 100 ml από την καραμέλα που έχει κρυώσει. Όση περισσέψει την τρώμε από την κουτάλα όλοι εναλλάξ και κάνουμε μμμμμμμ. Τα ανακατεύουμε ωραία και καλά και τα βάζουμε σε κορνέ. Ξερολάρουμε το παντεσπάνι και βάζουμε μέσα αρκετή από την κρέμα καραμέλας-βουτύρου (όχι όμως πάρα πολλή γιατί θα ξεχειλίσει) και όλη τη σαντιγί. Τυλίγουμε ξανά σε ρολάκι (swiss roll δηλαδή!) και με το κορνέ διακοσμούμε με την υπόλοιπη κρέμα τον κορμό γύρω-γύρω.

Λιώνουμε σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα τη σοκολάτα, και με ένα πιρούνι κάνουμε μουτζούρες σοκολάτας πάνω σε μια λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει, και όταν σταθεροποιηθεί τις καρφώνουμε πάνω στον κορμό! Έεεεργο τέχνης!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s