Thanksgiving 2011

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 – Σπίτι Ραλλούς

turkey
  
Οι πρώτες θεματικές Ευχαριστίες!! Τότε δεν είχαμε σκεφτεί να γιορτάσουμε με παρέα, βάλαμε όμως όλους τους υπόλοιπους κανόνες: κυριλέ ντύσιμο, ευχαριστίες για τη χρονιά που πέρασε και ευχές γι’ αυτή που έρχεται. Και φυσικά γαλοπούλα! 

Το μενού

Κυρίως πιάτο:    Γαλοπούλα μαριναρισμένη σε χυμό μήλου

Συνοδευτικό:      Γλυκοπατάτες στο φούρνο

Γλυκό:                  Παβλοβάκια με βατόμουρο


Γαλοπούλα μαριναρισμένη σε χυμό μήλου

Υλικά

  • 2 κουτιά χυμό μήλου
  • ½ φλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. φασκόμηλο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 μικρά μπούτια γαλοπούλας
  • 100 gr βούτυρο

 

Εκτέλεση

Βράζουμε το χυμό, το αλάτι, μερικούς κόκκους πιπέρι, 1 κ.σ. φασκόμηλο και το κρεμμύδι σε φετούλες μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει και μαρινάρουμε με αυτό τη γαλοπούλα για μία ημέρα.

Μία ώρα πριν μαγειρέψω τη γαλοπούλα, τη βγάζουμε από το ψυγείο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ανασηκώνουμε την πέτσα της γαλοπούλας και αλείφουμε από κάτω με το βούτυρο. Με όσο περισσέψει, αλείφουμε την πέτσα, αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φασκόμηλο. Την ψήνουμεε για 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό της.


Γλυκοπατάτες στο φούρνο

ΥλικάΓλυκοπατάτες

  • 1 kg γλυκοπατάτες
  • 2 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • Λεμόνι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σπάμε τους σπόρους του κόλιανδρου και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Ανακατεύουμε καλά με τα μπαχαρικά και λίγο λεμόνι, και τις ψήνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί, πρώτα σκεπασμένες και μετά ξεσκέπαστες να ξεροψηθούν απ’ έξω.


Παβλοβάκια

Υλικά για τις μαρέγκες:Παβλοβάκια

  • 2 ασπράδια
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • ½ κοφτό κ.γ. baking powder

Υλικά για τη σoς και τη σαντιγί:

  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 800 gr φρούτα του δάσους
  • ½ φλ. ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν, και ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη ανακατεύοντας. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το baking powder και το ρίχνουμε και αυτό χτυπώντας στα ασπράδια. Σχηματίζουμε με το κορνέ μικρά βουναλάκια σε λαδόκολλα (σε μεγάλη απόσταση) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για μία ώρα. Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε τις μαρέγκες να στεγνώσουν εκεί.
Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγί, ανακατεύουμε με 400 gr από τα φρούτα του δάσους και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Βράζουμε τα υπόλοιπα φρούτα με τη ζάχαρη για 3 λεπτά, τα λιώνουμε με ένα πηρούνι και περνάμε τη σως από το σουρωτήρι για τα μακαρόνια για να φύγουν τα πολλά σποράκια. Τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε, βαζω 2-3 μαρέγκες με σαντιγί και σως.


 

Σχόλια: Στο πρώτο μας thanksgiving μάθαμε οτι η γαλοπούλα μπορεί να γίνει νόστιμη, αλλά η κλασική αμερικάνικη γέμιση όχι… Κάναμε και σαλάτα, και σος βατόμουρου, και gravy (και μπορεί και τίποτα άλλο που δεν το θυμόμαστε πια) αλλά δεν τα καταγράψαμε.. Αλλά σίγουρα ήταν special occasion!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s