Γαλλική βραδιά

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 – Σπίτι  Ραλλούς
 

Τέταρτη βραδιά η γαλλική! Άφησε ιστορία και ακόμα την έχουμε για μια από τις καλύτερες. Και ας χρειάστηκε να τεμαχίσουμε (και να ξεντεριάσουμε) δύο ολόκληρες πάπιες για να πάρουμε τέσσερα φιλετάκια!!


Το μενού

Ορεκτικό:            Fondue με τυρί

Κυρίως πιάτο:    Στήθος πάπιας γλασαρισμένο με μέλι

Συνοδευτικό:      Πατάτες dauphinois

Γλυκό:                  Μιλφέιγ με βατόμουρα


Fondue με τυρί

Υλικάfondue

  • 200 gr cheddar
  • 220 gr emmental
  • 50 gr μετσοβόνε
  • 1 μπύρα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι

 

Εκτέλεση

Βάζω όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να εξατμιστεί λίγο η μπύρα. Όταν είναι έτοιμο το βάζω στο σκεύος του fondue και σερβίρω με ψωμί σε κυβάκια και κριτσίνια.


Στήθος πάπιας γλασαρισμένο με μέλι

ΥλικάDSC00511

  • 4 στήθη πάπιας
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • Λίγο λεμόνι

Εκτέλεση

Χαράζω την πάπια από την πλευρά της πέτσας σταυρωτά και αλατοπιπερώνω καλά. Σε τηγάνι που έχει ζεσταθεί σε σχετικά δυνατή φωτιά βάζω τα στήθη με την πέτσα προς τα κάτω και τηγανίζω χωρίς λάδι για 3 λεπτά, μετά χαμηλώνω τη θερμοκρασία και συνεχίζω για άλλα 3. Τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και μαγειρεύω άλλα 5 λεπτά. Βγάζω την πάπια από το τηγάνι και σβήνω ό,τι έμεινε με το κρασί. Βάζω το μέλι, το μπαλσάμικο και το λεμόνι και δοκιμάζω για λεμόνι και αλατοπίπερο. Ξαναγυρίζω το κρέας στο τηγάνι και αναποδογυρίζω για να καλυφθεί παντού με το γλάσο.


Συνοδευτικό – Πατάτες dauphinois

Υλικάpotatoes

  • 1 kg πατάτες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 300 ml γάλα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 25 gr παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C και βουτυρώνω ένα μέτριο πυρέξ. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω με το μαντολίνο σε πολύ λεπτές φέτες. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα, την κρέμα, αλατοπίπερο και το σκόρδο πολτοποιημένο. Τακτοποιώ σε σειρά τις φετούλες από τις πατάτες, και σε κάθε στρώση του πυρέξ αλατοπιπερώνω και χύνω λίγο από το μίγμα. Στην τελευταία στρώση πασπαλίζω με θυμάρι και την τριμμένη παρμεζάνα, και ψήνω για περίπου μία ώρα, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να ροδίσει η επιφάνεια.


Μιλφέιγ με βατόμουρα

Υλικάmillefeuille

  • 1 ζύμη σφολιάτας
  • 170 gr γάλα
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 40 gr ζάχαρη
  • 1 αυγό + 2 κρόκοι
  • ½ κ.σ. corn flour
  • 1 βανίλια
  • Βατόμουρα
  • Ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα με 80 gr κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω σε ένα μπολ τη ζάχαρη, τα αυγά, το corn flour και τη βανίλια. Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνω το μισό στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας γρήγορα, και το αδειάζω στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αδειάζω σε μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη που εφαρμόζει στη ζελατίνα και το αφήνω στο ψυγείο.
Κόβω τη σφολιάτα σε ορθογώνια, τρυπάω με το πιρούνι καλά, πασπαλίζω με λίγη άχνη και την ψήνω σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί μέχρι να ροδίσει. Χτυπάω την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Συναρμολογώ το μιλφέιγ βάζοντας μια στρώση σφολιάτα, κρέμα, βατόμουρα, άλλη μία σφολιάτα, σαντιγί, και καλύπτω με θρυμματισμένη σφολιάτα. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και διακοσμώ με τα υπόλοιπα βατόμουρα.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s